Dobro razmislite čime ćete započeti dan: Jedite ove četiri namirnice za doručak kako biste pokrenuli metabolizam

03.12.2021

09:17

0

Još uvek postoji konfuzija o tome šta treba da jedete ujutru

Dobro razmislite čime ćete započeti dan: Jedite ove četiri namirnice za doručak kako biste pokrenuli metabolizam
Unsplash

Neko više voli da prvo pojede natopljene bademe, dok se drugi radije odlučuju za šoljicu čaja ili kafe kako bi započeli dan. Ali šta se smatra najboljom hranom za jelo ujutru?

Umesto obilnog obroka, dan treba započeti hranom koja je lagana, ali hranljiva, predlaže nutricionista Nmami Agarval. U svom blogu "Nmami Life", ona piše da dugo ostati gladan ili jesti bilo šta nakon buđenja nije najbolja stvar.

Pexels/ Andrea Piacquadio
 

- Vašem telu, unutrašnjim organima i raznim drugim delovima potrebno je vreme da se razbude i pokrenu procese posle dugih sati odmora. Zbog toga nije preporučljivo ostati gladan ili sa praznim stomakom dugo nakon buđenja. Zato zdravstveni stručnjaci preporučuju da je najbolje započeti dan sa malo tople vode ili malom užinom da biste pokrenuli metabolizam - napisala je ona. Evo nekih namirnica na koje treba da računate, prema nutricionistkinji.

Natopljeni bademi

Natopljeni bademi mogu vam dati dozu zdravih i esencijalnih vitamina i minerala. Namakanje preko noći povećava njihovu hranljivu vrednost. Nakon dugog posta, dobro je pojesti pet do deset badema jer vam daju zdrav obrok za početak i takođe poboljšava sitost tokom dana.

Unsplash
 

Kažu da smeđa kora badema sadrži tanin koji inhibira apsorpciju hranljivih materija, tako da ako potopite bademe, kora se lako skida i omogućava da orašasti plodovi obilno otpuštaju sve hranljive materije.

Urme

Odličan izvor trenutne energije koja vam je potrebna da biste započeli dan. Urme takođe sadrže gomilu rastvorljivih vlakana koja uvlače vodu u probavni kanal, što ih čini neophodnim za zdrav sistem za varenje.

Unsplash
 

Ovo takođe pomaže u lečenju opstipacije ili problema sa varenjem. Visok sadržaj kalijuma koji se nalazi u urmama takođe može da leči uznemireni stomak i dijareju.

Čija semenke

Male crne semenke su blaženo zdrave i izvor kompletnog proteina jer sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina. Prepune su esencijalnih masnih kiselina, magnezijuma, gvožđa i vitamina B.

Unsplash
 

Potopite kašičicu ovih super semenki u vodu preko noći i popijte ih ujutru ili dodajte u smutije ili ukrasite svoju činiju za brzi doručak svežim voćem.

Papaja

Dobro je jesti papaju rano ujutro na prazan stomak jer pomaže u čišćenju stomaka. Odlična je za glatko i redovno pražnjenje creva. Izbegavajte da jedete bilo šta nakon što ste jeli papaju najmanje sat vremena.

Unsplash
 

Loš holesterol, koji je preteča srčanih bolesti, može se smanjiti ako se konzumira papaja.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi