Nađite razlog da se smejete! Evo kako smeh i smisao za humor deluju na zdravlje tela i duha

18.12.2020

21:48 >> 19:00

0

Autor: Z. A.

Okružite se dragim ljudima, pričajte viceve, glupirajte se...

Nađite razlog da se smejete! Evo kako smeh i smisao za humor deluju na zdravlje tela i duha
Unsplash

Vreme u kojem živimo ne dozvaoljava nam da se opustimo kako smo navikli, ali definitivno za smeh moramo da nađemo način, i to nam poručuju stručnjaci. Naime, novija istraživanja pokazuju da smeh zaista deluje na ljudsko zdravlje.

Humor, šala, vic zaslužuju visoko mesto na spisku terapijskih sredstava, smatraju lekari. Zato, pokušajte da nađete smešnu stranu svega…
možda će vas i ovo zanimati

Istraživači s „Harvard Medical School“ koji su proučavali vitalnost osoba u zrelim godinama i izglede za dugotrajan život otkrili su da ljudi s pravim osećajem za humor imaju veliku šansu da dožive stotu. Utvrdili su da posedovanje smisla za humor i šalu znatno produžava život, podstiče ljudsku sreću, donosi jače obrambene sposobnosti, oplemenjuje dušu i telo.

Naučnica dr Mardžori Hater Silver, koja je vodila taj istraživački projekat, kaže da smeh donosi iste rezultate kao i svakodnevna fizička aktivnost poput trčanja ili neke druge grupe fizičkih vežbi. Smeh dovodi do mentalnog smirenja, opuštanja mišića, dubljeg disanja, poboljšane cirkulacije i aktivnijeg metabolizma.

Smehom se stvaraju antitela

Dr Herbert Lefkort sa Univerziteta „Vaterlo“ iz Ontarija u Kanadi sproveo je eksperiment na grupi pacijenata u različitim stadijumima oboljenja. Poređenjem ispitanika zaključeno je da su oni koji su se tokom eksperimenta najviše smejali, zbijali šale, iskazivali vedrinu i radost, imali najveći nivo rasta novonastalih antitela u organizmu. Ta studija dokazuje da smeh i vedrina poboljšavaju imunitet jer podstiču telo na povećano stvaranje prirodnih antitela protiv raznih bolesti.

Pexels

Smeh je kao psihoterapija

Ipak, najvažniji je psihološki uticaj smeha i vedrog raspoloženja na stvaranje tople, udobne i podsticajne atmosfere u porodici, na radnom mestu i u životnom okruženju uopšte. U tako opuštenoj, vedroj, atmosferi, produktivnost, radni elan i učinak mnogo su bolji, a međuljudski odnosi na visokom nivou. Sukobi, krize i loši odnosu u zajednici podrivaju radnu disciplinu, stvaralački polet i zanos, a humor, vic i šala podižu ih na viši nivo.

Unsplash

Nema humora na silu

Čoveka nije moguće naučiti kako da postane srećan, ali može se vaspitati tako da se oseća srećnim. Sreća, vedro raspoloženje, smisao za humor i šalu usađuju se ljubavlju, dobrotom, razumevanjem, ličnim primerom, a ne na silu. Možemo nekoga primorati da radi, ali ne i da uživa u radu, da bude radostan, vedar i zadovoljno se smeška.

U isto vreme nemoguće je maskom osmeha prikriti boli, brige, patnje i probleme. Duboko povređen, ponižen, očajan ili teško bolestan čovek, onaj koji je izgubio voljenu osobu, nije raspoložen za šalu. Tu pomažu topla ljudska reč, saosećanje, vedrina duha, staloženost, smirenost i potpora. Smeh, humor, šala i vedrina lek su za obične svakodnevne brige i probleme koje smo previše uzeli k srcu, a koji ipak, ako previše brinemo, mogu da dovedu do ozbiljnih problema.

Zato, smejte se, ljudi.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: eKlinika.rs