Konstrakta u kampanji bodyright: Tvoje telo je tvoje! I na netu i u stvarnom svetu. Obeleži protiv nasilja na mreži (VIDEO)

19.11.2022

16:07

0

Autor: 24sedam

Cilj kampanje je podizanje svesti u društvu o široko rasprostranjenom rodno zasnovanom nasilju u digitalnoj sferi i njegovim posledicama

Konstrakta u kampanji bodyright: Tvoje telo je tvoje! I na netu i u stvarnom svetu. Obeleži protiv nasilja na mreži (VIDEO)
Konstrakta u kampanji bodyright - Copyright Printscreen: YouTube/ UNFPA Serbia

U Beogradu je pre nekoliko održana konferencija kojom je zvanično započela kampanja „bodyright“, koju je, po ugledu na globalnu kampanju, inicirao Populacioni fond Ujedinjenih nacija (UNFPA), a koja se u Srbiji sprovodi u saradnji sa Kancelarijom poverenika za zaštitu ravnopravnosti pod sloganom „Tvoje telo je tvoje! I na netu i u stvarnom svetu!”.

Cilj kampanje je podizanje svesti u društvu o široko rasprostranjenom rodno zasnovanom nasilju u digitalnoj sferi i njegovim posledicama. Učesnici su istakli da je potrebno unapređenje normativnog okvira na globalnom nivou koji se tiče regulisanja ljudskih prava u onlajn prostoru i pozvali tehnološke kompanije da se uključe i daju doprinos.

Pixabay
Digitalno nasilje

- Naša tela manje su zaštićena u onlajnne prostoru nego što su to muzika, film ili čak korporativni logotipi. Iz tog razloga, danas smo promovisali novi simbol ⓑ, zaštitni znak „bodyright” kampanje na globalnom nivou, koji će se od danas koristiti i u Srbiji, a označava novi copyright za ljudsko telo. Kampanjom takođe jačamo svest o različitim formama nasilja koje se vrše posredstvom tehnologije, a koje su u suštini povreda ljudskih prava i telesne autonomije iako se dešavaju u digitalnom prostoru - rekao je direktor UNFPA za Srbiju, Džon Kenedi Mosoti.

 

 

U sklopu konferencije, a kako bi podgli svest o različitim oblicima rodno zasnovanog nasilja u onlajn prostoru, predstavljen je i „Pojmovnik rodno zasnovanog nasilja počinjenog posredstvom tehnologije”, na srpskom koji daje pregled različitih oblika nasilja u digitalnom svetu i njegove moguće posledice.

Kao i svaka druga vrsta nasilja, rodno zasnovano nasilje posredstvom tehnologije izaziva strah, anksioznost i trajne posledice kod žrtve. Mlade devojke od 18 i 19 godina u Srbiji smatraju da su posledice nasilja u onlajn prostoru višestruke i da najčešće utiču na psihičko zdravlje (94,1%), fizičko zdravlje (61,6%) i da dovode do socijalne izolacije (53,7%).

Pixabay
Digitalno nasilje

- Digitalno nasilje je stvarno i tako ga treba tretirati, bez obzira što se dešava u vituelnom prostoru i ima različite oblike. Deo problema je i što osobe koje se nađu u ovoj situaciji ne znaju kome bi se obratile. U sklopu kampanje, sloganom „Poveri se poverenici” pozivamo da nam se ovi slučajevi prijave i upućujemo na nadležne organe – rekla je Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Rodno zasnovano nasilje počinjeno posredstvom tehnologije je pojava relativno novijeg datuma, ali vrlo zastupljena. Ankete sprovedene u Srbiji, pokazale su da se 78 odsto ispitanica ne oseća bezbedno na internetu, iako provode više od tri sata dnevno u onlajn prostoru. Takođe, više od 74 odsto devojaka u Srbiji je izjavilo da nikada nisu bile deo bilo koje kampanje podizanja svesti o rodno zasnovanom nasilju posredstvom tehnologije. U svetu je 85 odsto žena izjavilo da su bile svedokinje digitalnog nasilja, a njih 40 odsto da su preživele.

U spotu kampanje pojavljuje se umetnica Konstrakta.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike