Pet dobrih navika koje su zapravo loše za naše zdravlje

13.09.2022

09:41

0

Autor: D. R.

Konzumiranje pasulja ne dozvoljava našem telu da apsorbuje kalcijum, što može dovesti do slabijih kostiju

Pet dobrih navika koje su zapravo loše za naše zdravlje
profimedia-0334493697 - Copyright Profimedia

Naše svakodnevne navike utiču na naše ponašanje više nego što mislimo. Prema istraživanjima, neke navike zapravo mogu biti destruktivne, pa je poželjno znati šta je zaista dobro, a šta loše za nas.

Za ove navike verovatno mislite da su dobre za vaše zdravlje, ali nije baš tako.

1. Vožnja bicikla

Iako vožnja bicikla ima mnogo zdravstvenih prednosti, istraživanja pokazuju da nije baš dobra za kosti - u stvari, može im naštetiti. Takođe, ako godinama vozite bicikl, skloniji ste prelomima.

2. Korišćenje vode za ispiranje usta

Supstance koje se koriste u vodici za ispiranje usta nisu dizajnirane da uklone bakterije i većina njih sadrži supstance koje mogu izazvati suva usta, upravo unoseći male bakterije i klice u usta. Ovo uzrokuje loš zadah. Pokušajte da nabavite „terapeutsku vodicu za ispiranje usta“ koja ne sadrži nijednu od ovih supstanci.

Profimedia
 

 

3. Konzumiranje pasulja

Pasulj sadrži nešto što se zove fitati, a to je kiselina koja stoji na putu proizvodnje kalcijuma. Da bi naše kosti bile zdrave, moramo da jedemo hranu koja pomaže našem telu da apsorbuje kalcijum. Jedenje pasulja čini suprotno, jer ne dozvoljava našem telu da ga apsorbuje, što može dovesti do slabijih kostiju. Nedostatak kalcijuma takođe može uzrokovati slabljenje zuba.

Međutim, to ne znači da treba da izbegavate pasulj, jer je on generalno prilično zdrav, samo je važno da nikad ne zaboravite da ga potopite u vodu nekoliko sati pre kuvanja.

4. Konzumiranje spanaća

Spanać zapravo ima kalcijum, ali u sebi ima takozvane oksalate koji mogu prekinuti proizvodnju kalcijuma. Spanać ne treba da prestanete da jedete, već ga kombinujte sa drugom hranom koja sadrži kalcijum. Na primer, možete pomešati sir i spanać da biste dobili ovaj važan mineral potreban vašem telu.

Profimedia
 

5. Nošenje uske odeće

Naravno, lepo je nositi modernu odeću i pratiti trendove - ali nije uvek zdravo. Na primer, nošenje uskih farmerki može dovesti do gljivičnih infekcija kod žena, posebno ako se mnogo znojite. Važno je da nosite odeću koja omogućava protok krvi kroz telo.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike