Naočare za sunce su savršen modni detalj, ali one imaju mnogo veću svrhu od davanja upečatljivosti našem izgledu

09.07.2022

04:36

0

Autor: Z.A.S.

Stručnjaci navode da postoji nekoliko medicinskih razloga zbog kojih bi naočare za sunce trebalo da se nađu na našim licima

Naočare za sunce su savršen modni detalj, ali one imaju mnogo veću svrhu od davanja upečatljivosti našem izgledu
Žena, naočare za sunce 3 - Copyright Pixabay

Mnoge dame ne bi mogle da zamisle boravak napolju bez naočara za sunce, a kako su one postale maltene neizostavni aksesoar, modne kuće se uglavnom takmiče koja će napraviti bolji, lepši i popularniji model.

Svetske zvezde ih često koriste i na svojim nastupima, a više puta smo videli da ih ne skidaju čak ni za vreme intervjua, što baš i nije pristojno, ali to je sad potpuno druga tema.

Naočare za sunce su odlične i kada treba sakriti podočnjake, ili se zaštititi od alergije, a sigurno ste ih i sami više puta uklapali u odnosu na modnu kombinaciju koju ste tog dana poneli.

Međutim, one za svrhu imaju mnogo ozbiljniji posao nego da našem izgledu daju upečatljivost.

Štetni zraci

Stručnjaci navode da postoji nekoliko medicinskih razloga zbog kojih bi naočare za sunce trebalo da se nađu na našim licima, a ovo se posebno odnosi na letnji period.

Onaj koji je, možda, i najvažniji jeste da štite oči od štetnih UV zraka.

Pixabay
 

- Kada ne nosite zaštitu, poput naočara za sunce, ultraljubičasto zračenje koje ne vidite prodire u oko, a strukture oka su veoma osetljive na to. Kada svetlost uđe u oko, ona pogađa makulu kao laserski zrak - ističe oftalmolog dr Rebeka Tejlor.

Vertikalni zraci

Na jakoj sunčevoj svetlosti, vid vrlo lako može da se ošteti, pa nošenje naočara za sunce može da bude korisna bezbednosna praksa. Najbolji način da smanjite odsjaj od sunca jeste nošenje polarizovanih naočara za sunce.

Pixabay
 

Polarizovana sočiva prigušuju sunčeve zrake i na taj način vam pomažu da bolje vidite. Oči, sa ovim sočivima, primaju samo vertikalne zrake sa kojima mogu da se nose, a obzirom na to da odsjaj uglavnom dolazi od horizontalnih zraka, moći ćete bolje da vidite.

Pored toga, pošto jaka svetlost može da bude okidač za glavobolje, odnosno migrene, naočare za sunce bi mogle da pomognu u njihovoj prevenciji.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike