Nakon masaže nipošto nemojte raditi ove stvari: Evo zašto je štetno

25.05.2022

04:42

0

Masaža je višestruko delotvorna za vaše telo i um, samo je potrebno da i nakon masaže ove stvari odradite kako treba

Nakon masaže nipošto nemojte raditi ove stvari: Evo zašto je štetno
benjamin-wedemeyer-1rdB14ttWgQ-unsplash - Copyright Unsplash

Masaža se kao metod lečenja primenjuje već 5.000 godina, ona nam pomaže da se opustimo i sačuvamo svoje zdravlje, dakle koristi se kako u kako u relaksacione, tako i u terapeutske svrhe.

Bilo da često posećujete salon za masažu ili tek planirate prvi put da odete, važno je da imate na umu neka pravila ponašanja nakon masaže koja će vam pomoći kako biste postigli maksimalni učinak.

Masaža nije samo prijatno iskustvo, nego svojevrsna terapija koja pomaže vašem telu da se dubinski opustiti.

Zbog toga bi trebalo da pripazite na to kako se ponašate nakon masaže i kojim se aktivnostima bavite kako biste produžili njen učinak, ali i smanjili mogućnost ozbiljnih povreda.

1. Ne zaboravite da pijete vodu

Masaža vas dehidrira, zbog čega vaša cirkulacija, krv i limfni sistem postaju tromi. Limfni sistem nije u stanju da obavi svoj posao iznošenja toksina iz vašeg tela, što dovodi do nakupljanja toksičnih materija i poništava svrhu detoksikacijske masaže. Zato uvek nakon masaže konzumirajte dovoljno tečnosti.

Pexels
 

Popijte punu čašu vode. Nemojte je zameniti čajem, kafom, alkohol ili bilo kojim drugim pićem. Oni su diuretici, tj. teraće vas da mokrite više, zbog čega vaše telo gubi više vode.

2. Nemojte odmah da se tuširate

Mnogi priznaju da se tuširaju čim masaža završi, uglavnom kako bi isprali ulje. Ovo je velika greška. Istina je da masaža jednostavno zagreva eterična ulja, a treba im još sat vremena da ih koža upije. Umesto toga, strpite se i sačekajte sat vremena pre nego što se istuširate. Pustite da ulja uđu u vašu kožu pre toplog tuširanja.

3. Nemojte se tuširati toplom vodom

Primamljivo je uživati u vrućoj kupki nakon duge, opuštajuće masaže. Ovo je još jedna loša ideja. U slučaju da patite od bilo kakve povrede mišića, vruća voda će samo pogoršati upalu. Za ublažavanje bola koristite hladnu vodu ili se tuširajte mlakom vodom koja će opustiti telo ne opterećujući mišiće. U slučaju da treba da ublažite bolove, koristite ledenu oblogu ili hladnu vodu.

Pexels
 

4. Nemojte da jedete obilan obrok nakon masaže

Masaže izazivaju glad. To je zbog povećane cirkulacije krvi koja dovodi sve sisteme u organizmu u način rada visokih performansi, uključujući probavni sistem. Obilan i težak obrok, međutim, samo će učiniti da se vaše telo oseća usporeno, naduto i letargično, umesto da bude puno energije. Radije pojedite lagani zalogaj, a teži obrok sačuvajte za kasnije tokom dana.

5. Nemojte izlaziti napolje i baviti se napornim aktivnostima

Masaža koja traje sat vremena opušta telo i um. Najbolje je pustiti da nastave još neko vreme u tom stanju, umesto da ih budite. Takođe, bavljenje bilo kakvom napornom aktivnošću kao što je gimnastika ili drugi sport, može rezultirati povredom mišića. Umesto toga, obavite neku lakšu aktivnost.

Pexels
 

Nakon masaže pokušajte da produžite osećaj smirenosti. Odmarajte se, čitajte knjigu, gledajte serije i opustite se, radite sve što vas opušta fizički i psihički. Najbolje je rezervisati masažu za dan kada znate da ćete biti kod kuće barem 4-6 sati nakon toga.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike