Šta sve može da vam se dogodi ukoliko često jedete kikiriki

20.05.2022

06:37

0

Neverovatno je šta se sve krije u ljusci

Šta sve može da vam se dogodi ukoliko često jedete kikiriki
pexels-skyler-ewing-8011661 - Copyright Pexels

Ako niste znali, kikiriki je superhana. I mnogo je razloga zašto bi trebalo jesti kikiriki i proizvode od kikirikija, kao što je puter ili ulje od kikirikija, ali jedna od najvažnijih posledica uzimanja ove hrane jeste da vam može pomoći da duže živite.

Da, da. Kikiriki je jedna od nutritivno najbogatijih namirnica i ona bi čak mogla da vam produži život.

Kikiriki je bogat zdravim mastima, proteinima, vlaknima, te sadrži i više od 25 esencijalnih nutrijenata, počevši od vitamina B i esencijalnih amino-kiselina do minerala kao što su magnezijuma, fosfora i kalijuma. Studije su pokazale da bioaktivna jedinjenja koje sadrži kikiriki pomažu u zdravlju srca, a imaju pregršt drugih dobrobiti za ljudski organizam.
Kikiriki je prava pravcata superhrana.

Pexels
 

Naime, šaka kikirikija vašoj ishrani daje oko sedam grama visokokvalitetnih biljnih proteina, a bogat je i vlaknima, antioksidantima i korisnim fitonutrijentima. Istraživanja su pokazala da se kuvanjem ili pečenjem kikirikija povećava nivo fitonutrijenata, što ga čini još zdravijim.

Masnoće u kikirikiju uglavnom su mononezasićene i polinezasićene, a poznato je da obe pomažu u smanjenju rizika od srčanih bolesti. Zdravstvene institucije, uključujući American Heart Association, preporučuju da se - umesto zasićenih masti koje se nalaze u hrani poput maslaca, punomasnih mlečnih proizvoda i masnog mesa - jedu nezasićene masti.
Pexels
 

A kikiriki pruža sitost i može pomoći u kontroli telesne težine, zahvaljujući tome što je bogat vlaknima i proteinima, koji pomažu u usporavanju varenja da bi se smanjio osećaj gladi i povećala sitost nakon obroka, piše Eat This.

Studije pokazuju da visokokvalitetni proteini pomažu u regulaciji hormona gladi, a vlakna pojačavaju osećaj sitosti i pomažu u održavanju zdrave telesne težine. To je verovatno razlog zašto oni koji često uživaju u kikirikiju i drugim orašastim plodovima imaju manju verovatnoću da će imati prekomernu telesnu težinu ili biti gojazni, u poređenju s osobama koje ne jedu kikiriki ili orašaste plodove.

Pexels
 

Jedna studija objavljena u JAMA pokazala je i da kikiriki može pomoći da živite duži i zdraviji život. Istraživači su otkrili da su učesnici studije koji su izjavili da uživaju u kikirikiju i drugim orašastim plodovima imali manju verovatnoću od smrti bilo kojeg uzroka – naročito srčanih bolesti – tokom perioda istraživanja. Jedna od glavnih prednosti kikirikija koja je navedena bila je njihova dostupnost u poređenju sa orašastim plodovima.

Pexels
 

Nekoliko drugih velikih studija u koje je bilo uključeno hiljade učesnika takođe je zaključilo da vam kikiriki, kao deo zdrave ishrane, može pomoći da živite duže.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi