Nije teško biti reditelj... ovaj, roditelj: Ovih sedam rečenica deca treba često da čuju. Recimo, svakoga dana

12.05.2022

19:33

0

Ove sentence su odlične smernice

Nije teško biti reditelj... ovaj, roditelj: Ovih sedam rečenica deca treba često da čuju. Recimo, svakoga dana
pexels-caleb-oquendo-3038369 - Copyright Pexels

Odnos koji je dete imalo s majkom i ocem ili sa osobama koje se o njemu staraju ima značajan odnosno presudan uticaj na njegov lični i emocionalni razvoj, a to verovatno nije iznenađenje.


Što je veza jača, odnosi su jači, veća je verovatnoća da će dete odrasti u zdravog čoveka i osećaće se sigurnije… To je temelj dugoročnog uspeha i sreće.

Rečenice koje slede svakako će ojačati odnos s detetom. Naravno, to ne znači da je potrebno da ih ponavljate u svakoj prilici, ali ih svejedno primenjujte.

1. Volim te.

Možda zvuči poznato, ali jako je bitno. Dete treba da zna da ga volite i da ga bezuslovno prihvatate. Ukoliko to izostaje, dete oseća da ga roditelji vole samo kada postiže uspeh – na primer, u školi ili sportu… U slučajevima kada nema interakcije deca odrastaju u uverenju da nikada neće biti dovoljno dobra.

Rešenje je jednostavno – govorite im često „volim teˮ.

Pixabay
 
2. Oprosti mi.

Roditelj bi trebalo da predstavlja autoritet detetu, pa roditeljsko izvinjenje, čak i kad je očigledno neophodno, većini predstavlja problem. Takođe, roditelj bi trebalo da bude uzor detetu. Učinite prvi korak. Recimo, ukoliko ste u ljutnji rekli nešto uvredljivo, budite prvi koji će reći: „Oprosti mi, nije trebalo to da kažem.ˮ Ili jednostavno „Oprosti mi?ˮ

Tako će dete razviti poštovanje prema vama, ali u isto vreme će naučiti da svi grešimo i da je važno da znamo da preuzmemo odgovornost.

3. Verujem u tebe.

Detinjstvo i adolescencija su životni periodi neizvesnosti. Da li sam sposoban? Šta misle o meni? Jesam li dovoljno dobar? Zašto nisam pametan kao…? Zašto nisam popularna kao…?

Kada se takva i drugačija pitanja utkaju u dečju glavu, vreme je da postanete njegov najveći obožavalac. Recite mu da verujete u njega – to će mu uliti hrabrost.

Pexels
 
4. Ponosan sam na tebe.

To mu govorite često, a ne samo kad postigne neki vanredan rezultat.

Naravno, nema ništa loše u tome da se ponosite postignućima, ali budite ponosni i na druge razloge – kada pokazuje dobrotu, velikodušnost, hrabrost ili neko drugo pozitivno ponašanje.

5. Samo hrabro!

Naravno, ako dete namerava da učini nešto opasno, nećete ga na to podsticati. Međutim, kada se suoči sa izazovom koji će mu biti pozitivna lekcija, treba mu vaš podsticaj kako bi povećao svoje samopouzdanje.

Život će biti pun izazova, pa detetu ne samo da treba zaštita i bezbrižan život, već mora biti spremno i da savlada te izazove.

Pexels
 
6. Pokaži mi kako to da uradim.

Znate da će doći vreme kada će vaše dete o određenim stvarima znati više od vas. Samo to morate prihvatiti. Roditelji koji se ponašaju kao da znaju sve o svemu imaju naviku jednostavno da isključe dete u razgovoru i možda pogrešno procene. Dete će se povući i prestati da komunicira. Zašto da se trudi ako ga ionako ne slušate?

Zato, ako dete iskazuje interesovanje za nešto, podstaknite ga na razgovor. Jednostavno recite: „Ovo je zanimljivo, želim da čujem više.” Ukoliko vidite da dete radi nešto što još ne znate zamolite da vas uputi. Dete će se osećati cenjeno i poštovano. To je veliki plus u odnosu.

7. Na tvojoj sam strani.

Kako dete raste, želi više samostalnosti. Potrebna mu je sloboda u odlukama, želi sam da zacrta svoj put. Kao roditelj, možda imate osećaj da on više ne želi da ima posla s vama. I nije tako. Čak ni najvećeg buntovnika nije briga šta misle njegovi roditelji. Donekle bar.

Dopustite svom tinejdžeru da donosi odluke. Koliko je god moguće. Naravno, mora biti spreman i na posledice do kojih dovode njegove odluke.

Recite mu da ćete stati uz njega da ste tu i pomoći mu ako se nađe u teškoj situaciji. To će mu osigurati samopouzdanje u odrasloj dobi.

Pixabay
 

Bonus video:
 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike