Noćni zalogaji bi mogli da vas koštaju kvalitetnog sna: Nutricionistkinja otkriva šta nikako ne bi trebalo da jedete pred spavanje

21.04.2022

19:34

0

Slatkiši i pržena hrana vam nikako neće pomoći da lepo utonete u san

Noćni zalogaji bi mogli da vas koštaju kvalitetnog sna: Nutricionistkinja otkriva šta nikako ne bi trebalo da jedete pred spavanje
Nesanica, hrana - Copyright Profimedia

Nesanica je, nažalost, problem sa kojim se mnogi od nas suočavaju. Obzirom na tempo života i obaveze, postaje sve češći. Nije nemoguće rešiti ga, ali mnogi ne znaju kako to da učine.

Da bi vaš san bio kvalitetan, postoji više stvari koje možete da uradite i pomognete sebi da lepo, lako i kvalitetno odspavate.

Jedna od tih stvari jeste i da pripazite šta jedete. Naravno, ovo se ne odnosi na ceo dan, već na večernje sate.

Kim Lavic je nutricionistkinja, koja je objasnila da bi, pre svega, trebalo da se odreknete slatkiša, pre nego odete na spavanje.

- Ukoliko želite bolje da spavate, hrana broj jedan koju bi trebalo da zaobiđete, jesu slatkiši. Oni imaju veoma visok sadržaj šećera i u osnovi ne nude nutritivnu vrednost koja može da se iskoristi. Gumene bombone, na primer, imaju 21 gram šećera po porciji, sa samo 3 grama proteina, 0 grama masti i bez vitamina ili drugih korisnih hranljivih materija o kojima bi se govorilo. Previše slatkiša može da stvori kratkoročne i dugoročne probleme sa spavanjem - objasnila je ona.

Profimedia
 

Mnogobrojna istraživanja su pokazala da su slatkiši povezani sa problemima sa spavanjem.

- Kratkoročno, slatkiši noću takođe mogu da dovedu do hormonskih promena, poput povišenog insulina i adrenalina, koji vas ostavljaju nemirnim, anksioznim i gladnim - kaže nutricionistkinja.

Pored isključivanja slatkiša, ono što bi moglo da vam pomogne da bolje spavate jeste da isključite i prženu hranu. Studije je povezuju sa visokim sadržajem masti, sa povećanim rizikom od poremećaja sna.

Profimedia
 

- Ograničavanje kisele hrane, začinjene hrane i gaziranih pića moglo bi da vam pomogne da bolje spavate. Pokazalo se i da kofein smanjuje vreme i kvalitet spavanja, tako da izbegavanje pića sa kofeinom i hrane poput tamne čokolade popodne i uveče može da unaprediti san - kaže ona.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike