Hladno vam je čak i u zagrejanoj prostoriji? Razlog bi mogao da se krije u nekim od ovih zdravstvenih problema

25.01.2022

05:33

0

Možda je vreme da se obratite lekaru

Hladno vam je čak i u zagrejanoj prostoriji? Razlog bi mogao da se krije u nekim od ovih zdravstvenih problema
Devojka, hladnoća - Copyright Profimedia

Potpuno je normalno da vam zimi bude hladno.

Međutim, ukoliko na sebi imate i više nego dovoljno odeće, a i dalje ne možete da se zagrejete, pa čak ni u toploj prostoriji, razlog zašto vam je zima bi mogao da se krije u vašem organizmu.

Određena stanja u organizmu izazivaju osećaj hladnoće.

Upoznajte se sa nekima od njih i prepoznajte na vreme da li je potrebno da se obratite lekaru.

1. Nedovoljna kilaža
Osećaj hladnoće se često javlja ukoliko ne postoji sklad između visine i težine, jer organizmu nedostaju masnoće koje greju telo, ili je, zbog ređeg unosa hrane, metabolizam usporen. Vrtoglavica, umor, osećaj slabosti i neredovan ciklus kod žena su neki propratnih simptoma.

2. Dehidratacija

Razlog zbog kojeg vam je hladno može da se krije i u nedovoljnom unosu tečnosti. Osobe koje je ne unose u organizam, u dovoljnim količinama, mogu biti osetljive na nisku temperaturu.
Profimedia
 

3. Nesanica
Nedovoljno sna ili nekvalitetan san mogu stvoriti poteškoće u radu mozga, a dalje i narušen metabolizam.

4. Nedostatak vitamina B12
Ukoliko je reč o nedostatku ovog vitamina možete imati anemiju, a ne samo osećaj hladnoće. Neretko se javljaju žmarci po rukama, nogama, zatim natečen jezik, problemi u ravnoteži i slabije pamćenje.

Profimedia
 

5. Nedostatak gvožđa
Ovo je još jedan od mogućih uzroka, jer gvožđe potpomaže rad crvenih krvnih zrnaca i protok kiseonika kroz telo. Pored toga, može se javiti i problem sa tiroidnom žlezdom. Pokazatelji anemije su i: bled ten, lomljivi nokti, loša koncentracija, kratak dah...

6. Slaba cirkulacija
Ukoliko vam je hladno po rukama ili nogama, ali ne i u drugim delovima tela, možda je trenutak da potražite stručnu pomoć, ili da prestanete da pušite.

Profimedia
 

7. Manjak mišićne mase

Ako ste se obratili lekaru i rezultati su pokazali da nemate zdravstene tegobe, možda bi bilo dobro da razmišljate u ovom pravcu. Ukoliko su vaši mišići slabi, podložni ste i prehladama i sporiji vam je metabolizam.

8. Hipotireoza
U ovom slučaj štitna žlezda ne luči dovoljno hormona, pa se metabolizam usporava i telo se ne zagreva kako bi trebalo. Ako ste primetili i da vam opada kosa, da vam je koža suva, da dobijate na kilaži iz neobjašnjivog razloga, da su menstruacije duže i bolnije, vreme je za posetu lekaru.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike