Misterije genetike: Naučnici znaju na koga smo gojazni, inteligentni, kao i od koga nasleđujemo kvalitet zuba i kose

06.11.2020

09:17 >> 11:56

0

Nešto je isključivo na jednog roditelja, poput problema sa kilogramima

Misterije genetike: Naučnici znaju na koga smo gojazni, inteligentni, kao i od koga nasleđujemo kvalitet zuba i kose

Većina žena u drugom stanju razmišlja o tome kako će izgledati njihovo dete, o raznim kombinacijama, boji očiju, kose… To je teško pretpostaviti jer mnogo je kombinacija koje određuje genetika.

Ipak, postoje neki šabloni po kojima se pojedini geni nasleđuju, a zbog ključnih područja kao što su oblik nosa, deo oko usana, veličina jagodičnih kostiju, uglovi očiju i oblik brade – dete izgleda kao da je preslikano majka ili otac.

Raspodela je ravnopravna, majčini geni su obično 50 odsto detetovog DNK, a očevi geni čine ostalih 50 odsto. Međutim, muški geni su agresivniji od ženskih, zato su istaknutiji. Dakle, obično postoji 40 odsto aktivnih ženskih gena i 60 odsto aktivnih muških gena. Pored toga, telo trudnice indetifikuje fetus kao vanzemaljsko telo, pa da bi žensko telo spasilo bebu, mora da nađe mir sa agresivnim očevim genima i to ponekad, po cenu sopstvenih gena.

Pol bebe: Zavisi isključivo od muškarca. Ako on u porodici ima više sestara, dobiće kćerke, ako ima više braće, dobiće sinove.

Kvalitet zuba: Ako otac ima problema sa zubima – i deca će imati iste probleme. Ovde su geni izričiti – od oca nasleđujemo kvalitet zuba!

Inteligencija: Ćerke će inteligenciju povući od oba roditelja, dok će sinovi biti inteligentni na majku. Međutim, samo do 40 odsto majčine inteligencije se nasleđuje, ostatak se dobija tokom života. Dakle, rad, rad i samo rad.

Mentalne bolesti: S godinama, kvalitet sperme se smanjuje. Zbog toga stariji ljudi mogu preneti mutirane gene svojoj deci. Ovo povećava rizik od mentalnh bolesti, autizma, hiperaktivnosti ili bipolarnog poremećaja.

Muškarac u bilo kom dobu, ako ima koronarnu bolest verovatno će je preneti sinovima.

Ako je imao problema sa neplodnošću, te je do potomstva stigao vantelesno, izvesno je da će i sinovi imati isti problem.

Gojaznost: Težina kod dece zavisi isključivo od majke. Ako je majka gojazna, biće i deca. Ako je majka mršava i deca će biti fit.

Možda vas zanima: Znate li šta se dešava sa vašim licem kada zaspite sa šminkom? Bolje da ne znate

Visina: Više utiču očevi geni, nego majčini. Mada postoje dva merenja:

Ako imate sina, uzmite majčinu visinu, dodajte očevu, a zatim još 5 centimetara na taj zbir. Podelite zbir sa dva i dobićete visinu vašeg sina.

Ako imate ćerku, na majčinu visinu dodajte očevu i od zbira oduzmite 13. Podelite sa 2 i dobićete visinu vaše kćerke.

Boja očiju: Braon boja očiju je dominantna. Ako jedan od roditelja ima braon oči, a drugi plavu boju, verovatnije je da će dete imati braon oči. A nije isključeno ni da dete ima smeđe oči, iako su roditelji plavooki.

Jamice na obrazima: nasleđuju se u potpunosti.

Kovrdžava kosa: Ako oba roditelja imaju kovrdžavu kosu – imaće i dete. Ako jedan od roditelja ima kovrdžavu kosu, a drugi ravnu – dete će imati valovitu kosu.

Saznaj više:

11 sitnica tačno pokazuje da uopšte ne poštujete sebe

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi