Šta će se desiti sa vašim organizmom ako pijete kiselu vodu svakog dana?

02.03.2022

05:34

0

Oko ovog pića vladaju oprečna mišljenja, čas čujemo da je dobro, a čas da nije

Šta će se desiti sa vašim organizmom ako pijete kiselu vodu svakog dana?
Kisela voda - Copyright Pexels

Mnogi tvrde da je kisela voda dobra i da ima brojnije pozitivne efekte na organizam u odnosu na običnu vodu i gazirana pića, ali šta se dešava ukoliko je pijete svaki dan?

Ukoliko vam se čini koko bi konzumiranje mnogo kiselih pića moglo da bude loše za vaš organizam, vaše telo će zapravo prirodno održavati stabilan alkalni nivo za vas.

Prema pisanju Healthline, vaši bubrezi i pluća će obaviti posao ili ukloniti višak ugljen-dioksida koji pijete (koji stvara mehuriće u vodi), tako da ne morate da brinete da li ćete možda popiti previše kisele vode.

Pexels
 

Ako ste morali da birate između gaziranih slatkih pića i vode, gazirana voda je očigledan pobednik. Zato što neće uništiti vašu zubnu gleđ kao veštački zaslađen sok.

E sad, ako vaša gazirana voda ima neku vrstu zaslađivača ili ukusa, to bi moglo da utiče na vaše zube nakon nekog vremena. Najbolje je da se držite obične kisele vode.

Prema nekim studijama, gazirana voda zapravo pomaže da pročistite grlo i poboljšate sposobnost gutanja, što će pomoći vašem ukupnom varenju.

U dvonedeljnoj studiji 40 osoba koje su pile gaziranu vodu češće su praznile creva nego što je uobičajeno, zbog čega je 58 odsto učesnika prijavilo smanjenje problema sa zatvorom, piše Eat This Not That.

Pexels
 

Iako je istraživanje ograničeno, neki kažu da konzumiranje gazirane vode zapravo može da pomogne u poboljšanju zdravlja srca snižavanjem LDL (lošeg) holesterola i šećera u krvi, a istovremeno povećavajući HDL (dobar) holesterol.

Takođe, objavljeno je da se procenjeni rizik od smanjenja srca tokom deset godina umanjio za 35 odsto kod ljudi koji su pili gaziranu vodu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/b92

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike