Znate li koja vrsta meda je najbolja kod kašlja i za prehlade, a koji pomaže kod infekcija?

05.02.2022

06:48

0

Poslastica i lek

Znate li koja vrsta meda je najbolja kod kašlja i za prehlade, a koji pomaže kod infekcija?
Unsplash

Med je izvanredna supstanca, koju su u antici nazivali "zlatasti balzam" i bio je hrana mudraca i proroka. Poznat je čoveku od najranijih vremena. 

Med je gust i sladak proizvod pčela koje ga stvaraju od nektara s cvetova. Jedan je od najcenjenijih prirodnih proizvoda još od davnih dana, a koristi se ne samo kao prirodni proizvod i zaslađivač, već i u tradicionalnoj medicini kao pomoć kod lečenja različitih stanja, od ublažavanja kašlja i grlobolje do zaceljivanja rana.

Unsplash
 

Danas poznajemo otprilike 300 različitih vrsta meda. Med se više od 80 odsto sastoji od ugljenih hidrata, a nešto manje od 20 odsto od vode. Svaka vrsta meda ima karakterističan buket mirisa, ukus, boju, gustinu, način kristalisanja i - lekovita svojstva.

Studijama je otkriveno više od 600 komponenti u medu koje imaju potencijalno blagotvorno dejstvo na čovekovo zdravlje. Što se tiče sastava ugljenih hidrata, dominira fruktoza, nakon čega slede glukoza, maltoza i ostali šećeri.

Od vitamina najprisutniji su vitamini B grupe i C vitamin, a od minerala kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor, natrijum i drugi. Uz to obiluje bioaktivnim komponentama poput flavonoida i polifenola.

Vrste meda:

Bagremov med

Svetle boje, vrlo slatkog i prijatnog ukusa zbog visokog udela fruktoze, a niskog udela saharoze. Često se koristi kao dodatak čajevima. Smatra se da ima protivupalno dejstvo, deluje blagotvorno na jetru i probavni sistem.

Pixabay
 

Žalfijin med

Svetložut, veoma ukusan. Deluje blagotvorno na proces probave i ceo probavni sistem, ima antioksidativno delovanje zbog čega ima pozitivan učinak na kardiovaskularni sistem. Pomaže u zarastanju rana, ali i u borbi protiv prehlade, bolnog grla i kašlja. Deluje tako da olakšava iskašljavanje i pospešuje izbacivanje sluzi iz organa za disanje.

Kestenov med

Tamne boje, gotovo smeđe. Ima posebnu aromu, oseća se i gorkast okus. Pomaže kod prehlada i kašlja, bronhitisa, ima antimikrobna, antibakterijska i antiseptička svojstva. Bogat vitaminima B skupine i vitaminom C.

Unsplash
 

Livadski med

Med od raznog livadskog cveća. Pomaže u borbi protiv infekcija, bogat antioksidansima, pomaže u zaceljivanju rana, deluje blagotvorno na digestivni trakt.

Lavandin med

Bogatog ukusa, boja se može razlikovati od svetlijeg prema tamnijem, kao i ostale vrste, pomaže u funkcionisanju gornjih disajnih puteva, pomaže kod bronhitisa i kašlja. Ima umirujuće delovanje, pomaže probavi i smanjenju nadutosti.

Današnja medicina se slaže sa tvrdnjom da je med više nego poseban, ali samo ako ispunjava dva uslova: da je potpuno prirodan, bez dodataka, i da je ceđen na hladno, odnosno vrcan, a ne topljen.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi