Postoji razlika između tople i hladne kafe: Koja je bolja za vaše zdravlje i zašto

23.01.2022

06:50

0

Većina nas se ujutru razbuđuje uz kafu, neki od nas vole odmah sa šporeta da je srknu, dok drugi piju isključivo hladnu kafu

Postoji razlika između tople i hladne kafe: Koja je bolja za vaše zdravlje i zašto
Unsplash

Širom sveta godišnje se uživa u preko 400 milijardi šoljica kafe. Ispijanje kafe donosi te male rituale koji čine da se osećamo dobro, da predahnemo ili da se uz kafu ispričamo sa prijateljima. 

Jedna studija je otkrila da kafa podstiče osećanja ljubaznosti, prijateljstva i sreće.

Smatra se da zrna kafe sadrže vitamine B, kalijum, riboflavin i oko hiljadu različitih biljnih jedinjenja. Kafa je takođe odličan izvor antioksidanata. Ali, da li ste se pitali da li ima razlike između tople i hladne kafe?

Profimedia
 

Priprema je ključna za zdraviju kafu

Postoji više načina da napravite ledenu kafu. Hladni napitak se pravi sa hladnom vodom za nižu kiselost. Ledena kafa ima tendenciju da bude manje kisela i nežnija za vaš probavni sistem.

Zbog manje kiselosti, hladna kafa može da pomogne ukoliko imate stomačni refluks ili neki problem sa organima za varenje. pH tople i hladne kafe skoro je isti i kreće se od 4.85 do 5.13. Zbog toga se hladnija kafa predlaže onima koji imaju problema sa želucem, dok je u drugim slučajevima bolje piti toplu kafu. 

Unsplash
 

Vruća kafa ima više antioksidanata nego hladna kafa i više kiseonika absorbuje u telo, pa su upravo to njeni glavni benefiti. Naravno, dodaci poput šećera i šlaga, mogu promeniti zdravstvene prednosti i učiniti kafu nezdravom.

Držite se normalne količine kafe i nemojte piti više od 3 do 4 šoljice na dan.

Bonus video:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam