Recept dana: Punjene cukini tikvice

09.10.2020

06:08 >> 06:31

0

Autor: Z. A.

Evo jednog mediteranskog recepta usred jeseni

Recept dana: Punjene cukini tikvice
Copyright Plate with zucchini filled with cheese and decorated with sweet paprika and fresh marjoram.,Image: 226442909, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no

Iako tikvice smatramo povrćem, one botanički pripadaju voću. Pune su hraljivih sastojaka i povoljno deluju na zdravlje: imaju magnezijum, vitamine C i A, hranljiva vlakna. U našoj domaćoj kuhinji najzastupljenije su one pohovane i musaka od svežih i pohovanih tikvica. Budući da poslednjih godina na našem tržištu ima i cukini tikvica tamnozelene boje, opredelili smo se za njih. Kao i obična, i ona je puna dobrih hranljivih sastojaka.

U potrazi za novim ukusima, evo zanimljivog mediteranskog recepta za cukini tikvice:

Sastojci:

  • 2 cukini tikvice
  • 2 paradajza
  • 10 crnih maslina
  • 10 zelenih maslina
  • malo mediteranskog začinskog bilja
  • malo morske soli
  • 200 g mlevenog junećeg mesa
  • malo maslinovog ulja
  • malo punomasnog tvrdog sira
  • 100 g kisele pavlake
  • 100 g belog sira

MOŽETE DA SPREMITE I: Recept dana: Domaća pica

Priprema

1. Tikvice operite, odsecite im dršku i ih poprečno ih presecite na tri dela.

2. Malom kašičicom pažljivo izdubite sredinu da ostanu što tanji zidovi tikvica.

3. Unutrašnje meso od tikvica sitno iseckajte.

4. Svež paradajz prelijte vrelom vodom, oljuštite i sitno iseckajte.

5. Crne i zelene masline sitno iseckajte.

6. Pripremite mešavinu mediteranskog začinskog bilja (ruzmarin, majčina dušica, bosiljak)

7. Izdubljene tikvice premažite maslinovim uljem iznutra i stavite ih u nauljenu vatrostalnu posudu.

8. Pecite ih 30 minuta u zagrejanoj rerni na 200 stepeni.

9. Dok se tikvice peku, pripremite nadev tako što ćete u tiganju zagrejati malo maslinovog ulja i staviti mleveno meso, pržite ga uz mešanje 10 minuta, pa ga rupičastom kašikom izvadite iz tiganja u posudicu i ostavite sa strane do upotrebe.

10. Na ulju na kome ste propržili meso stavite iseckanu sredinu tikvica, iseckan svež paradajz, iseckane masline, začinsko bilje i morsku so.

11. Pržite na tihoj vatri 20 minuta uz povremeno mešanje.

12. U propržen nadev dodajte proprženo mleveno meso i promešajte.

13. Tikvice izvadite iz rerne, pa ih poređajte na poslužavnik za serviranje, pa u njih rasporedite pripremljeni nadev.

14 Preko nadeva stavite šnite tanko narezanog punomasnog trapista.

15. Pripremljene tikvice vratite u rernu i pustiti da se zapeku oko 10 minuta.

16. Izvadite ih iz rerne i na svaku stavite kašiku pavlake pomešane sa sirom, te ukrasite začinima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike