Recept dana: Lazanje s tikvicama, jednako ukusne, manje kalorične

31.03.2021

06:08 >> 14:03

0

Autor: Z. A.

Probajte, oduševićete se

Recept dana: Lazanje s tikvicama, jednako ukusne, manje kalorične
Copyright Pexels/ Edwin Jaulani

Ukoliko ste ljubitelj lazanja, a vodite računa o liniji sada pred leto, evo jedne odlične ideje kako možete da pripremite zdraviji, odnosno manje kaloričan obrok.

Zamenite testeninu za pripremu lazanja tanko narezanim tikvicama!
Lazanje od tikvica s niskim udelom ugljenih hidrata, bez pšenice i glutena, a pune povrća idealan su ručak nakon kog vam ni najmanje neće nedostajati testenina.
Treba jedino da vodite računa da izbegnete vodenkastu strukturu, zbog čega vam preporučujemo da sledite recept i jelo će vam ispasti savršeno!

Sastojci:

  • 450 g mlevenog mesa
  • 1,5 kašičica soli
  • 1 kašičica maslinovog ulja
  • 1/2 crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • 700 g pasiranog paradajza
  • 2 kšike svežeg bosiljka
  • so
  • biber
  • 600 g tikvica narezanih na tanke ploške
  • 400 g rikote
  • 25 g parmezana
  • 1 veliko jaje
  • 450 g mocarele

Priprema

1. U srednje velikom tiganju prodinstajte meso sve dok ne posmeđi, posolite i pobiberite ga, te ga odložite sa strane.

2. U tiganj sipajte maslinovo ulje i pržite beli i crni luk nekoliko minuta. Vratite meso u tiganj, dodajte paradajz, bosiljak, so i biber. Pokrijte i pustite da se lagano krčka najmanje 30–40 minuta.

3. U međuvremenu tikvice narežite na tanke ploške, malo posolite i ostavite da odstoje oko 10 minuta. Tikvice imaju puno vode, te je zato nakon deset minuta papirnatim ubrusom pokupi i osušite tikvice.

4. Zagrejte gril tiganj na srednje jakoj i grilajte tikvice dva minuta sa svake strane, dok malo ne porumene. Stavite na papirnate ubruse da upiju višak vlage.

5. Zagrijte rerniu na 190 stepeni.

6. U srednje velikoj činiji dobro promešajte rikotu, parmezan i jaje.

7. Na dno posude za pečenje dodajte malo sosa, zatim sloj tikvica, pa sloj s rikotom i jajetom, te na kraju dodajte sloj mocarele. Ponavljajte postupak sve dok imate dovoljno sastojaka, a poslednji sloj neka bude red tikvica prelivenih sosom od paradajza i mesa. Zatim prelijte folijom i pecite 30 minuta.

8. Otkrijte foliju i pecite dodatno još 20 minuta. Po želji zatim dodajte sloj mocarele i pecite dodatnih 10 minuta.

9. Pričekajte oko 10 minuta da se malo ohladi, a zatim poslužite.

Bon appetit!

Usplash

možda će vas i ovo zanimati

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike