Recept dana: Coq au vin

28.10.2020

07:08 >> 09:13

0

Autor: Z. A.

Klasik nad klasicima

Recept dana: Coq au vin
Copyright Profimedia

Originalnog naziva Coq au vin, ovo francusko jelo popularno je na svim meridijanima, a pripremaju ga najpoznatiji kuvari na svetu. Zato jednom u životu morate da ga napravite jer je klasik nad klasicima.

Legenda kaže da je ovaj čuveni recept francuske kuhinje smislio kuvar Julija Cezara kada su Gali, nakon što ih je pokorio, cara darivali ironičnim poklonom u obliku žilavog starog petla. I on je završio u loncu i u vinu.
Ako nemate petla, obično pileće meso će sasvim dobro poslužiti.

MOŽETE DA SPREMITE I: Recept dana: Profiterole

Sastojci:

  • 1 petao (oko 3 kg)
  • 150 g mešanog povrća (celer, šargarepa, peršun)
  • 200 g crnog luka
  • 3 kašike ulja
  • 100 g šargarepe
  • 2 lista lovora
  • 3–4 borovnice
  • 1/2 kašičice bibera u zrnu
  • 400 ml supe u kojoj se kuvao petao
  • 250–300 ml crnog vina
  • 2 kašičice suvog biljnog začina
  • 2–3 kašičice oštrog brašna tip 400
  • 1 kašičica džema od šljiva


Priprema:

1. Petla stavite u dublji i širi lonac, dodajte očišćeno i na veće komade narezano povrće, suvi biljni začin i nalijte s dovoljno vode da prekrijete sadržaj u loncu.

2. Kuvajte pokriveno na laganoj vatri oko 90 minuta. Nakon toga, petla izvadite i isecite na manje komade.

3. Na ulju propržite naseckani luk, dodajte narendanu šargarepu, lovor, borovice, biber i podlijte s malo supe.

4. Zatim dodajte istranžirano meso petla, vino, biljni začin i kuvajte na laganoj vatri podlivajući supom dok meso ne omekša.

5. Pred kraj kuvanja umešajte brašno razmućeno u malo vode, pekmez i zalijte s toliko supe da dobijete sos srednje gustine. Kratko prokuvajte.

6. Služite petla uz kuvani krompir.

Bon appetit!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike