Osam trikova da vam jaja ne puknu dok ih kuvate i farbate: Sve je važno, a dve stvari su ključne

21.04.2021

12:50

0

Autor: Z. A.

Džaba ste nabavili predivnu boju odličnog kvaliteta

Osam trikova da vam jaja ne puknu dok ih kuvate i farbate: Sve je važno, a dve stvari su ključne
Copyright Pexels/ Roman Odintsov

Svake godine uoči Uskrsa većina ljudi koji farbaju jaja imaju iste dileme – koliko dugo ih treba kuvati, šta ukoliko puknu i ako se ne oljušte lepo? A nema domaćice koja se tokom kuvanja i farbanja uskršnjih jaja nije suočila sa ovim problemom.

Zato pročitajte ove savete koji će vam pomoći da skuvate savršena uskršnja jaja!

Jaja manje pucaju tokom kuvanja ako su sveža. Njihovu svežinu ćete lako odrediti. Ubacite jedno jaje iz pakovanja u čašu sa vodom. Ako potone, sveže je. Jaje koje je dugo stajalo u prodavnici neće potonuti. Druga važna stvar je čvrstina ljuske. Ona se određuje po boji, piše žena.blic.rs.

Ljuska jajeta treba da bude neoštećena kako biste svako lepo ofabali i imali lepa jaja na uskršnjoj trpezi.


Bela jaja imaju tanju ljusku od tamnijih. Ako nameravate da ih farbate u lukovini, birajte tamnija. Bela su bolja za svetlije boje, ali je rizik da napuknu tokom kuvanja veći.

Izvadite jaja iz frižidera dva-tri sata pre farbanja. Za kuvanje je najbolje da ona budu sobne temperature. Ako kuvate hladna jaja, velika je verovatnoća da će popucati usled nagle promene temperature. Važno je da ih stavite u mlaku vodu, pa tek onda na šporet.

Pexels/ Polina Tankilevitch

Kuvajte ih u velikoj šerpi. Ne stavljajte jedna preko drugih i neka ostane malo prostora između njih. Tako se neće međusobno sudarati kad voda počne da vri.

Kuvajte jaja na srednjoj temperaturi jer je tako manja verovatnoća da će popucati. Naime, jako ključanje pomera jaja, pa ona udaraju u zidove šerpe i lakše se lome. Kako voda tokom kuvanja isparava, vi je dolivajte, tako da šerpa uvek bude puna vode.

Posolite vodu u kojoj kuvate jaja. Na dva-tri litra vode stavite dve kašike soli. Ako neko jaje i pukne, belance neće curiti, već će se brzo zgrušati. Takvim jajem ne možete da se kucate, nije ni za poklon, ali će ipak lepo izgledati.

Isprobajte trik s peškirom i sodom bikarbonom. Peškir postavite u veliku šerpu koju ste odredili za kuvanje, nežno poređajte jaja koja će zauzeti mesto među naborima. Napunite lonac vodom i dodajte četvrtinu kafene kašičice sode bikarbone. Preklopite peškir preko jaja. Uključite ringlu na srednju jačinu i čekajte da voda počne da vri, a onda još malo smanjite vatru i kuvajte tako na tihoj vatri sve dok jaja ne budu gotova.

Pexels/ Klaus Nielsen

Instalirajte našu IOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

možda će vas i ovo zanimati

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike