Koži je potrebna zaštita: Evo kako da je pripremite za hladne dane

16.12.2021

18:19

0

Zimski meseci su idealni da započnete sa korišćenjem retinola

Koži je potrebna zaštita: Evo kako da je pripremite za hladne dane
Žena, hladnoća - Copyright Profimedia

Baš kao i leti, tako je koži i zimi potrebna nega.

Pogotovo kada temperatura i procenat vlage opadnu.

Iako vam možda ne deluje tako, ali kožu je jako važno pripremiti za hladnije dane.

A evo i kako:

Tamne mrlje

Jesen i zima su dobro vreme za zamenu preparata koje ste koristili tokom leta kako biste rutinu prebacili u višu brzinu i rešili se pigmentacijskih mrlja i podstakli proizvodnju kolagena. Da biste prekrili tamne mrlje i hiperpigmentacije, posegnite za nešto tamnijim korektorom, savetuju dermatolozi. Dodaju i da čak možete da napravite i hemijski piling kako bi se popravila šteta, ali i ne izazvala nova.

Ako do danas svoju kožu niste upoznali sa retinolom, stručnjaci smatraju da je sada pravo vreme da to učinite. Ako ga niste koristili tokom leta, zimski meseci su idealno doba da započnete sa korišćenjem retinola, jer je vazduh suv i hladan, a sunce ne morate da izbegavate. Koristite ih pažljivo na početku da biste videli kako vaša koža toleriše retinol.

Profimedia
 

Suvi preparati

Kako ulazite u hladnije mesece, vaša koža postaje jako suva zbog nedostatka vlage u vazduhu. Isto tako će više vlage nestajati iz kože zbog suvoće vazduha u zatvorenim prostorima, u kojima zimi provodite najviše vremena. Upravo to će uzrokovati suvoću lica koju svi doživimo tokom zime. Dermatološkinja, dr Karen Kampbel, je pojasnila da je jako važno koristiti u manjoj meri suve preparate ako primećujete da se koža isušuje.

Zaštita od sunca

Pre izlaska, bez obzira na godišnje doba, treba nanositi zaštitu od sunca, SPF 30 s UVA i UVB filterima koji u kombinaciji sa antioksidansima daju finalni “touch up” i dodatnu zaštitu. Ako povremeno nahranite kožu i skinbusterom, ili dodatno ojačate kožu neabrazivnim laserskim postupkom, nema bojazni u hladnim danima koji vam predstoje.

Koristiti kreme

Dermatolozi preporučuju da tokom zime koristite kreme umesto losiona, jer će se bolje pobrinuti za smirivanje suvoće lica. Kada vam je koža masna, losioni i lagani serumi sa kiselinama imaju više smisla, ali tokom hladnih meseci bogate kreme koje mogu da sadrže ulja su, ipak, bolja odluka.

Profimedia
 

Bez obzira na to da li imate masnu ili suvu kožu, tokom zime svi imaju sklonost ka isušivanju, crvenilu i perutanju, pogotovo kod izlaganja hladnoći prilikom skijanja, vožnje bicikla, trčanja, ali i hodanja. Spoj vlage bilo od znoja, suza ili kiše i snega sa hladnim vazduhom i vetrom traži pojačanu zaštitu. 

Bogate, hranjive kreme sa masnim kiselinama i ceramidi onemogućiće dodatno isušivanje, a istovremeno razviti dobru zaštitnu barijeru od spoljnih utjecaja. Kod masnije kože izbor su alfa-hidroksi kiseline koje sprečavaju isušivanje, ali učestvuju i u seboregulaciji.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike