Ne postupa se sa svakim isto: Kako se pravilno održavaju džemperi od kašmira, a kako od pliša, i kada peglanje ne dolazi u obzir

05.12.2021

16:50

0

Čak i kada prospete tečnost, nikako nemojte da pritiskate krpom

Ne postupa se sa svakim isto: Kako se pravilno održavaju džemperi od kašmira, a kako od pliša, i kada peglanje ne dolazi u obzir
Džemperi 1 - Copyright Profimedia

Tokom zimskih dana, određene komade odeće ne možemo da zaobiđemo, sve i da želimo.

U tom periodu perjane jakne, džemperi, prsluci i kaputi postaju nezaobilazni deo svakog autfita.

Međutim, baš kao što to radimo sa letnjim stvarima, tako i zimske treba prati i održavati, a ne znaju svi na koji način je to najbolje raditi.

Naravno, nećete svaki komad odeće prati na istoj temperaturi i na isti način.

Pogotovo nećete svu zimsku odeću prati zajedno.

Vuneni džemperi

Najbolje je prati ih "na ruke", u mlakoj vodi i sa blagim deterdžentom. Dovoljno je da ih potopite na tri do pet minuta i da ih isperete u hladnoj vodi i stavite na ravnu površinu da se osuše. Vruća voda i agresivna sredstva uništavaju vlakna i zato ih treba izbegavati.

Ukoliko žurite, možete da ih operete i u veš-mašini, ali isključivo na niskoj temperaturi i na programu sa hladnom vodom. Pre toga ih obavezno stavite u vrećicu, da se ne bi uništili tokom pranja.
Takođe, između pranja i sledećeg nošenja bi trebalo da prođe barem 24 sata kako bi džemper stigao da vrati svoju elastičnost.
Profimedia
 

Kašmir

Džempere od kašmira je najbolje prati na ruke zato što u mašini mogu da se razvuku i izgube formu. Peru se u hladnoj vodi sa dečjim šamponom ili posebnim sredstvom za kašmir jer je nežno i ne uništava osetljiva vlakna. 
Mašine za pranje i sušenje veša treba izbegavati jer uzrokuju skupljanje, pa je prsluke od kašmira najbolje osušiti na vazduhu. Džemper se ne sme cediti savijanjem, već laganim pritiskanjem kako ne bi izgubio oblik. 
Nije preporučljivo ostavljati ih da se suše na ofingeru, jer mogu da se razvuku. Treba ih staviti na ravnu površinu i pustiti da se osuše. Možete ih dodatno prekriti peškirom koji će upiti višak vlage. 
Pre spremanja za sledeću sezonu treba ih oprati, jer lako upijaju mirise koji privlače moljce, a ukoliko ih nosite na hemijsko čišćenje, odmah ih izvadite iz plastike i umotajte u providnu tkaninu i dodajte mirisnu kesicu za orman.  

Profimedia
 

Pliš

Kod pranja pliša uvek treba najpre pročitati deklaracije, jer se neki odevni predmeti mogu prati u mašini, dok je druge potrebno odneti na hemijsko čišćenje.
Ako na haljinu prospete tečnost, jednostavno je otresite sa nje i nemojte pritiskati jer će se samo upiti. 
Pliš ne smete da peglate, jer ćete tako uništiti vlakna i ostavićete tragove, pa je haljinu ili majicu najbolje da ostavite u kupatilu ispunjenoj parom. U ormaru se drži u providnoj tkanini kao i kašmir.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike