Iza kulisa: Klaudija Šifer izložila svoju arhivu fotografija iz devedesetih

30.10.2021

15:50

0

Sadrži 150 fotografija, uključujući i nikad viđene fotografije iz Klaudijine lične arhive

Iza kulisa: Klaudija Šifer izložila svoju arhivu fotografija iz devedesetih
claudiaschiffer - Copyright Printscreen/Instagram, claudiaschiffer

Jedna od najvećih supermodela u Nemačkoj je postavila izložbu i objavila je knjigu "Captivate!" koja daje pun uvid u ono što se događalo ispred, ali i iza objektiva fotoaparata u vreme dok je vladala modnom scenom.

Otkako se pojavila na modnoj sceni, pa sve do danas, Klaudija Šifer ostala je sinonim za supermodela. Zajedno sa svojim kolegicama kao što su Naomi Kembel, Lindom Evanđelistom, Kejt Mos ili Sindi Kraford postala je deo nikad viđenog fenomena, u kojem su modeli postali veće zvezde od onoga što reklamiraju.

Supermodeli definitivno su obeležili eru 90-ih godina, a u tih deset godina koliko je otprilike trajao vrhunac njene aktivne karijere Klaudija je sarađivala s nekim od najboljih fotografa današnjice.

To su prepoznali i u muzeju Kunstpalast u nemačkom Dizeldorfu, zato su upravo Klaudiju odabrali da bude kustos i potpuno sama postavi izložbu, kao i popratnu knjigu.

Klaudija Šifer je stručnjak - rekao je glavni direktor muzeja Feliks Kremer. 

- Imala je potpunu slobodu. Rezultat je njena perspektiva na modnu fotografiju devedesetih - dodao je.

Izložba "Captivate!" u tom nemačkom muzeju biće otvorena je celu jesen sve do 9. januara sledeće godine, a uz nju dolazi i popratni bogato opremljen katalog, koji Klaudija naziva sopstvenom knjigom.

Nekadašnja manekenka je ozbiljno shvatila ovaj zadatak, te njena izložba i knjiga služe kao pomno očuvana vremenska kapsula koja pokazuje ljude koji su definisali tu dekadu - od fotografa Elen fon Anverta, Korine Dej i Jurgena Telera, preko svima poznatih supermodela, dizajnera, stilista i modnih urednika koji su žarili i palili u to vreme.

- Od početka svoje karijere skupljala sam modne fotografije, radila i učila od najvećih majstora - Helmuta Njutona, Ričarda Avedona, i Petera Lindberga - moja lična kolekcija je baza ove izložbe - rekla je Klaudija Šifer za "AnOther".

- Imala sam doslovno na hiljade fotografija između kojih sam birala. Htela sam da pokažem i brojne formate modne fotografije iz tog doba pre digitalnih fotoaparata - od finih umetničkih printova do Polaroida, obrazaca za kontakt, modnih magazina do kampanja i kartica modela - objasnila je autorka izložbe i knjige.

Slučajnost ili ne, Šifer je otkrivena u noćnom klubu upravo u Dizeldorfu. Još kao mlada devojka bila je kao pravi sunđer koji upija sve što se događa oko nje. Primer s modnog snimanja s velikim magom fotografije Ričardom Avedonom za sada već legendarnu reklamu u kojoj uz nju poziraju Nadja Auerman, Krristi Turlington, Sindi Kraford i Stefani Sejmur.

- Na setu za Versaćeovu kampanju, Avedon bi doveo koreografa koji nas je učio kako da se krećemo. Njegova praksa je bila i da nas slika uz ogledalo koje je usmerio prema nama, tako da se vidimo kako nas on vidi. Tako možeš da pokušaš da učestvuješ u kreiranju kadra, dobiješ dobru ideju onoga što je dobro, a što nije, kao i šta možeš da promijeniš i poboljšaš - prisetila se Klaudija.

Iako njena izložba "Captivate"! posetiocima nudi skok u nostalgiju za erom devedesetih, Šifer je i te kako svesna trenutka i konteksta u kojem se nalazimo.

- Pandemija je snažno uticala na ekonomsko stanje sektora umetnosti i kulture širom sveta. Moja najveća nada je da će "Captivate!" - i izložba i knjiga privući široku publiku u Kunstpalast te podstaknuti ljubav prema modi i fotografiji - zaključila je.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Gloria.hr

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike