Tanke obrvice, porculanski ten: Vizažista oživeo šminku iz 1935. i otkrio šta su dame tada upotrebljavale (VIDEO)

06.01.2023

15:15

0

Autor: K. O.

Trendovi u šminkanju se menjaju, a zamislite tek kako su se dame šminkale pre skoro 100 godina. Jedan vizažista uspeo je da nam to dočara

Tanke obrvice, porculanski ten: Vizažista oživeo šminku iz 1935. i otkrio šta su dame tada upotrebljavale (VIDEO)
Copyright Printscreen/YouTube

Dame su se oduvek ulepšavale, a šminka kakvu poznajemo danas, tek je pre stotinak godina ušla u svakodnevicu. Nažalost iz tog vremena nema video zapisa, već samo fotografije, pa je uz pomoć veštačke inteligencije napravljen video koji prikazuje make-up tutorijal iz tridesetih godina prošlog veka.

U videu se pojavljuje slavni vizažista "MaxFactora" kako kreira look koji je vladao u to vreme. Takođe, vidimo načine aplikacije šminke, tadašnje tehnike i proizvode. 

U to vreme žene su nosile tanke obrve, gotovo potpuno počupane u obliku luka, crtale su ih olovkom, a usne su obavezno bile obojene.

Profimedia
Greta Garbo

Puder koji se kupovao bio je u obliku stika dok maskara nije postojala.

Ruž je tada bio jako popularan, prodaja mu je od 1921. do 1931. skočila neverovatnih 1.500 odsto, kako u to vreme piše Daily Mail, a prenosi Glamour Daze. Kozmetičke kompanije u tridesetima osmišljavaju novu teksturu - kremaste senke, a onda i sjaj za usne.

Žene su svakodnevno kupovale magazine, na primer Photoplay, koji je obvezno objavljivao razne vodiče za lepotu.

Zvezde poput Grete Garbo, Marlen Ditrih, Džoan Benet, Me Vest, Džin Harlou i Kerol Lombard bile su najveći idoli.

Za mat efekat pudera trebalo ga je naneti četkicom. Ovaj stil bio je obavezan za glumice i sve ostale pred kamerama. Uskoro i maskara postaje deo kompleta za šminkanje, ali kao pločica koja se nanosi uz pomoć četkice. Naime, tečna maskara izmišljena je tek tokom pedesetih godina.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike