Okruženi ljubavlju i strahom: Nilski konji Pabla Eskobara moraju biti ubijeni kako bi se zaustavilo uništavanje prirode, lokalci se bune

11.02.2021

13:55 >> 20:14

0

Autor: Z. A.

Životinje su prepuštene sebi i lokalnom stanovništvu, koje ih voli i u isto vreme ih se plaši

Okruženi ljubavlju i strahom: Nilski konji Pabla Eskobara moraju biti ubijeni kako bi se zaustavilo uništavanje prirode, lokalci se bune
Pexels

Nilski konji Pabla Eskobara, nekada ljubimci ozloglašenog i ekscentričnog narko-bosa, postaju životinje za odstrel. One su ostale napuštene u zoološkom vrtu kolumbijskog narko-bosa, o njima se brine i voli ih lokalno stanovništvo, ali njihov sve veći broj već ugrožava životnu sredinu. Za ove nilske konje kaže se da su okružene ljubavlju i strahom.

Nilski konji su ilegalno uvezeni u Kolumbiju za privatni zoološki vrt Pabla Eskobara na imanju „Napoles“ (Hacienda Nápoles) u mestu Puerto Triunfo, a sada žive svoj divlji život u ogromnom selu bogatom tropskom vegetacijom i moraju biti istrebljeni pre nego što njihovo prisustvo počne da uništava autohtonu floru i faunu, upozorili su naučnici.

Jedan od ekstravagantnih hobija ozloglašenog narko-bosa bilo je sakupljanje nilskih konja, kengura, žirafa, slonova i drugih egzotičnih životinja na ogromnom imanju gde je osamdesetih osnovao najveće svetsko carstvo kokaina.

Kada ga je policija 1993. godine uhvatila i ubila, mnoge životinje su zatvorene ili su uginule. „Kokainski nilski konji“ Pabla Eskobara pokazuju kako invazivne vrste mogu da vrate izgubljeni svet. Ali nilski konji ostali su na imanju „Napoles“ (Hacienda Nápoles) zbog troškova i logističkih problema vezanih za prevoz ogromnih životinja i nasilja koje je u to vreme vladalo na tom području.
Pokušaji vlade da kontroliše reprodukciju nilskih konja nisu imali uticaja na rast populacije, pa se njihov broj u poslednjih osam godina povećao sa 35 na između 65 i 80.

možda će vas i ovo zaimati

Grupa naučnika upozorava da nilski konji predstavljaju veliku pretnju biodiverzitetu tog područja, a nisu bezbedni ni za život ljudi. Oni kažu da se nilski konji moraju ukloniti jer bi do 2035. godine njihov broj mogao biti oko 1.500.

„Verujem da je to jedan od najvećih izazova invazivnih vrsta na svetu“, rekla je Nataly Castelblanco-Martínez, ekolog sa Univerziteta Quintana Roo u Meksiku i vodeća autorka studije grupe.
Ideja o uništavanju ovih životinja već je naišla na kritike. Bilo je negodovanja pre nekoliko godina kada su tri nilska konja odlutala iz kompleksa Eskobara, a jednog su ubili lovci.
Lokalno stanovništvo prihvatilo je nilske konje kao svoje, delom i zbog turizma i zarade koju donose dok lutaju imanjem pretvorenom u tematski park.

Naučnici su započeli rad na projekciji populacije nilskih konja 2020. godine nakon što je jedna od životinja progonila i teško povredila farmera. Njihova studija objavljena je u časopisu „Biological Conservation“ u januaru.

Pexels

U drugoj studiji 2020. godine istraživača sa Kalifornijskog univerziteta u San Dijegu utvrđeno je da nilski konji menjaju kvalitet vode u kojoj provode veći deo svog vremena i u njoj vrše nuždu. Kako njihova populacija nastavlja da raste, mogli bi na kraju raseliti domaće životinje poput antilskih morskih krava, rekla je Castelblanco-Martinez.

Nilski konji žive u plodnoj regiji koja se nalazi između Medeljina i Bogote, glavnog grada Kolumbije. Žive u okolini Magdalene, najduže reke u Kolumbiji, dan provode uglavnom u jezerima i vodotokovima, a noć lutajući beskrajnim travnatim pašnjacima. Za razliku od njihove matične Afrike, oni u Kolumbiji nemaju prirodnih predatora.

„Pre otprilike 10 godina shvatili smo da imamo ogromnu populaciju nilskih konja. Počeli smo da učimo kako je konstituisano stanovništvo da bismo videli da li postoji trenutno rešenje“, rekao je David Echeverri-Lopez, istraživač u regionalnoj agenciji za životnu sredinu koja nadgleda nilske konje. „Zaista smo počeli da shvatamo dimenzije ovog problema.“

Iako se Echeverri složio da bi odstrel nilskih konja bilo najbolje rešenje, rekao je da šarm ovih životinja i vladina zabrana lova na njih komplikuju stvar. Vlada je pokušala da izvrši sterilizaciju, ali to je složen i skup proces. Prvo životinja mora biti prevarena da uđe u ogromni metalni tor da bi se sedirala. Tada tim stručnjaka za divlje životinje mora da provede oko tri sata presecajući debelu kožu životinje i pokušavajući da pronađe njene reproduktivne organe.

Pixabay

„Zajednica nas drži na oku kako bi se uverila da zapravo sterilišemo nilskog konja i ne radimo ništa drugo“, rekla je Gina Serna-Trujillo, veterinarka koji je sprovela nekoliko sterilizacija. „Ljudi ih vole.“
Castelblanco razume privlačnost nilskih konja, čak opisujući bebu nilskog konja kao „najlepše stvorenje na svetu“, ali kaže da raspravama o njihovoj budućnosti u Kolumbiji ne bi trebalo da vladaju topla osećanja koja životinje izazivaju.

„Imamo i drugih invazivnih vrsta u Kolumbiji koje su prošle uobičajene protokole i niko nikada nije pravio buku zato što se love ribe-lavovi“, rekla je misleći na ribu poreklom iz Tihog okeana koja je invazivna vrsta u Atlantskom okeanu. „Ne možete čak ni da razgovarate o odstrelu nilskih konja jer to automatski nailazi na odbijanje… Mene zovu ubicom.“

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti