Zašto su neke rase pasa loši plivači i šta treba da znate pre nego što ih pustite u vodu

20.07.2021

11:10 >> 11:35

0

Ne plivaju svi psi s lakoćom i postoji niz stvari koje morate da uzmete u obzir pre nego što sa svojim ljubimcem odete na plažu

Zašto su neke rase pasa loši plivači i šta treba da znate pre nego što ih pustite u vodu
Copyright Profimedia

Prizor psa koji se zabavlja u bazenu, reci ili moru je svima interesantan i sladak, ali ne vole svi psi vodu, ili se bar ne snalaze sve rase jednako dobro u njoj.

Dakle, nemojte pretpostaviti da bilo kog psa možete baciti u bazen bez spasilačkog prsluka, misleći da će prirodni instinkt da proradi.

Pročitajte još

Koje rase pasa su dobri plivači, a koje ne?

Neki psi su rođeni sportisti, a drugi nisu, i toga biste morali biti svesni pre nego što pokušate da ih odvedete na plivanje.

Pexels

Imajte na umu da će vašem štenetu možda biti potrebna pomoć tokom plivanja. Majkl Godljevski, sertifikovani profesionalni trener pasa, kaže da sposobnost plivanja psa zavisi od njegovog tipa tela.

– Postoje neke pasmine kojima je težina tela raspoređena tako da ih sputava da dobro plivaju bez prsluka za spasavanje – rekao je Godljevski.

Buldozi su, recimo, odlični skejtborderi, ali to što su niski otežava im plivanje. Otežavajuća okolnost je i njihovo ravno lice, jednako kao i zdepast rast i kratke noge.

Profimedia

Isti biološki faktori utiču na to da mnogi pitbuli imaju problem s plivanjem, čak i ako uživaju u tome, jer će im zadnji deo tela biti u vodi više od glave, što predstavlja očigledan problem, posebno onda kada počinju da se umaraju.

Mopsovi, takođe, ne mogu dobro da plivaju, jer im oblik lica otežava da njušku drže dalje od vode, dok će kratkonoge rase, poput korgija i jazavičara, imati problem da ostanu iznad površine.

Da, psi mogu nositi prsluke za spasavanje

Baš kao što biste detetu stavili prsluk za spasavanje dok uči da pliva, tako bi trebalo da uradite i s psom. Ovaj prsluk pomoći će nervoznom psu da troši manje energije i da bude manje frustriran ili uplašen zbog talasa ili vodene struje.

Pexels

Kako privoleti psa da uđe u vodu

Ako vaš pas prirodno, sa radošću, ne uskoči u bazen, moraćete da ga postupno prilagodite vodi. Pošto neki psi smatraju vodu strašnim okruženjem, potrebno je da svog ljubimca vodite korak po korak.

Stručnjaci preporučuju da s psom krenete u plitku vodu i da ga nežnim tonom nagovarate da nastavi dalje.

Ohrabrite svog psa da vas prati u plitkoj vodi. Hvalite ga i neprestano ga podstičite. Jednom kada se vašem psu učini da mu je ugodno u plitkoj vodi, možete pokušati da ga podstaknete da krene malo dalje koristeći njegovu omiljenu igračaku.

Pexels

Drugi način da se vaš pas navikne na vodu je da u nju uđe zajedno sa drugim psima koji znaju da plivaju. Pronađite psa koji daje primer i neka ga vaš pas juri oko vodene površine (dok nosi prsluk za spasavanje), u nadi da će i sam ući u vodu.

Proverite vodu pre nego što pas u nju uđe

Povedite računa i o temperaturi vode, jer prekomerna hladnoća može prouzrokovati povredu mišića psa.

Nakon uspešnog plivanja, dobra je ideja da psa istuširate.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike