Šta bi svaki hrčak voleo da znate pre nego što postane vaš kućni ljubimac?

24.09.2020

18:45 >> 17:44

0

Ova noćna životinjica traži posebnu negu i pažnju

Šta bi svaki hrčak voleo da znate pre nego što postane vaš kućni ljubimac?
Copyright Profimedia

Sladak je i mekan, a ne znamo da li znate da je hrčak noćna životinja. On je veoma živahna i čista životinja koja je najsrećnija kada živi sama, iako neke vrste žive u parovima. Treba im vremena da se pripitome, kao i dosta mira i tišine tokom dana, zato što su ove životinjice aktivne noću. Životni vek im je oko četiri godine. Postoje tri glavne vrste koji se drže kao ljubimci – sirijski ili zlatni, ruski i kineski. Njihovo krzno se javlja u različitim bojama i dužinama. Imaju velike kese ispod obraza, gde sklanjaju hranu koju će kasnije pojesti. Prosečna težina im je između 28 i 184 g.

Život u divljini

Divlji hrčak je uglavnom, usamljena životinja koja živi u sušnim predelima sveta. Tokom dana najviše vremena provodi pod zemljom, a izlazi samo noću da bi se hranio. Tada ume da pređe put i od 12 do 20 km. S obzirom na to da je veoma teritorijalna životinja, potući će se ako se sretne sa drugim hrčkom. Neke patuljaste vrste su društvenije. Obratite pažnju gde kupujete hrčka, jer su retke prodavnice za kućne ljubimce koje zadovoljavaju dobrobit ovih životinja. Pre nego što nabavite ljubimca, budite sigurni da nijedan član vašeg domaćinstva nije alergičan na ovu životinju.

Šta bi svaki hrčak voleo da znate pre nego što postane vaš kućni ljubimac?

Bitno je da potencijalni vlasnik sazna što je više moguće o njemu i  tek onda odluči da li mu je ova životinja odgovarajuća i da li će moći da joj pruži vreme, finansijska sredstva i dugoročnu posvećenost, odnosno da se brine o njoj ispravno. Hrčku je potreban redovan pregled kod veterinara, da bi se proverilo njegovo opšte zdravlje i problemi, kao što su previše narasli zubi i kandže.

Kako izgleda zdrav hrčak?

Zdrav hrčak je živahan, ima bistre oči, nema znakove gnoja oko očiju, ušiju, usta i repa. Disanje bi trebalo da bude tiho i ujednačeno, a krzno čisto i sjajno, bez proređene dlake, rana ili kvrga. Zubi i kandže treba da budu normalne dužine, a ne prerasle. Zdrav hrčak se veoma lako kreće. Ako mu se kuća nalazi na hladnom mestu, može da hibernira odnosno, uđe u zimski san. Tada ga nežno i polako ugrejte toplim rukama. S obzirom na to da je noćna životinja, danju ga ne smete uznemiravati. Hrčak je osetljiv na respiratorne infekcije, pa mu ih čak i ljudi mogu preneti. Oni koji kašlju ili koji su prehlađeni, ne bi trebalo da provode vreme sa njim.

Pixabay

Postupanje sa hrčkom i prenošenje hrčka

Podižite ga veoma nežno, obema rukama postavljenim u oblik lopatice i to blizu ravne površine. Veoma se brzo kreće, a može i da skače ako je uplašen. Ako padne sa veće visine od 20 cm, može ozbiljno da se povredi. Može da se prenosi u specijalnom kavezu, ali u slučaju nužde može da se stavi i u zatvorenu kartonsku kutiju na kojoj su prethodno izbušene rupe za ventilaciju. Kada Vaš hrčak stigne kući, stavite ga u njegov kavez sa hranom i vodom, i ostavite ga na miru 24 sata. Njima je potreban što veći i što zanimljiviji kavez. Minimalna veličina kaveza bi trebalo da bude 75 x 40 x 40 cm, ali što veći to bolji. Dom bi trebalo da se postavi unutra, na toplo mesto, ali dalje od direktnog sunca.

Postavite u kavez kutiju za gnezdo gde bi hrčak mogao da se sakrije kada spava, i gde bi mogao da sklanja hranu. Na dno njegovog doma prospite čistu strugotinu, dodajte malo mekog sena i salvete. Vatu i novine nemojte stavljati u njegov kavez. Ako hrčak pojede vatu, zaustaviće mu rad creva.

Čvrst točak za vežbanje (bez prečki) koji je pričvršćen na kavez pružiće mu potrebnu količinu vežbi, a igračke kao što su tuneli od kartona i kalem konca će mu pružiti zabavu. Njegov dom treba da se sređuje svaki dan i potpuno da se očisti jednom nedeljno.

Hrčka svaki dan treba hraniti semenjem, zrnevljem, orasima, lešnicima, opranim voćem i povrćem, mora stalno da ima vode u flašici sa metalnom cevčicom i balvan od čvrstog drveta za glodanje, da bi trošio zube. Hrčke, naročito one sa dugom dlakom, treba četkati svaki dan.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: orca

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike