Ovih 15 činjenica o macama verovatno niste znali, ali od danas postajete pravi stručnjak za mačke

09.08.2022

13:05

0

Autor: D. R.

Vrhunac aktivnosti mačaka se javlja odmah nakon zalaska i odmah nakon izlaska sunca

Ovih 15 činjenica o macama verovatno niste znali, ali od danas postajete pravi stručnjak za mačke
ilse-orsel-vmFEBIEz0hQ-unsplash - Copyright Unsplash

Vlasnici mačaka su svakako svesni da su njihove mačke prilično kul stvorenja. Ali verovatno nemate pojma koliko je vaša mačka zaista kul.

Ove činjenice o mačkama ne samo da će vas oduševiti, već ćete na svoju mačku gledati na potpuno drugačiji način - i bolje shvatiti da je to njen svet i da vi samo živite u njemu!

Pronašli smo neke od najslađih i najmanje poznatih činjenica o mačkama kako bismo proširili vaše znanje o svim mačkama i pomogli vam da postanete još veći stručnjak za mačke.

Dakle, ako ste spremni da budete zadivljeni, pređimo na činjenice. 15 neverovatnih činjenica o mačkama

1. Pripitomljene mačke dele preko 95 odsto svog DNK sa tigrovima

Naše kućne mačke i tigrovi dele zajedničkog pretka koji je postojao pre 10,8 miliona godina, i zbog toga današnje mačke i tigrovi dele 95,6 odsto svog DNK.

2. Mačke mjauču isključivo da bi komunicirale sa ljudima

Ako ste mislili da mačke mjauču da bi razgovarale jedna s drugom, grdno ste se prevarili. One su razvile ovaj oblik komunikacije samo da bi privukle pažnju ljudi. Mačići mjauču da kažu svojim majkama kada im je hladno ili da su gladne, a odrasle mačke koje žive sa ljudima verovatno nikada neće mijaukati da bi komunicirale sa drugom mačkom.

Profimedia
 

3. Prva mačka je pripitomljena oko 3600. godine pre nove ere

Stari Egipćani su bili prvi koji su pripitomili mačke, a najranija pripitomljena mačka datira iz drevnog naselja Hijerakonpolis tokom perioda Nakada IC-IIB (oko 3800–3600 p.n.e.).

4. Više od 200 mačaka živi u Diznilendu

Ubrzo nakon što je Diznilend otvoren 1955. godine, grupa divljih mačaka naselila se u Zamku Uspavane lepotice. Volt Dizni i njegovo osoblje usvojili su većinu njih i odveli u svoje domove, ali nekoliko je ostalo u parku - i to je bilo dovoljno da osnuju čitav klan divljih mačaka. Procenjuje se da u Diznilendu živi preko 200 mačaka, a oko parka se nalaze stanice za hranjenje kako bi mačke bile hranjene i srećne.

5. Oko 40 odsto mačaka provodi 18 sati dnevno u režimu spavanja

Većina mačaka spava od 12 do 18 sati dnevno. Što je mačka starija, više vremena provodi spavajući tokom dana.

Profimedia
 

6. Mačke su zapravo netolerantne na laktozu

Tako je - mačke zapravo ne mogu da svare mleko. Nema nikakve nutritivne vrednosti za mačke u ispijanju kravljeg mleka, a većini mačaka zapravo nedostaje enzim laktaza koji pomaže u razgradnji laktoze, što znači da ispijanje mleka zaista može da poremeti rad njihovih creva. 

7. Mačke ne mogu da se spuste sa drveta glavom ispred sebe

To je zato što su njihove kandže u obliku kuke, pa ako bi pokušali da se spuste sa drveta glavom, okliznule bi se i pale! Zato mačke moraju da se spuštaju unazad.

8. Studije pokazuju da sterilisane mačke žive duže od nekastriranih

Prema Američkom veterinarskom medicinskom udruženju, studija iz 2013. pokazala je da su kastrirane muške mačke živele 62 odsto duže od nekastriranih muških mačaka. A sterilisane ženske mačke živele su 39 odsto duže od nesterilisanih mačaka.

Profimedia
 

9. Mačke imaju poseban organ koji im omogućava da okuse vazduh

Možda ga poznajete kao „smrdljivo lice vaše mačke“, ali lice koje vaša mačka napravi nakon što nešto njuši – otvorena usta, pomalo izvučena – zapravo se naziva flehmen odgovor, i to znači da njen vomeronazalni organ radi. Ovaj organ obrađuje miris i ukus na jedinstven način.

10. Kada se vaša mačka trlja o vas, ona vas označava kao svoju teritoriju

I divlje i pripitomljene mačke koriste označavanje mirisa da bi označile stvari (i ljude!) kao svoju teritoriju. Mačke imaju mirisne žlezde na licu koje im pomažu da obeleže svoju "imovinu".

11. Mačke nisu noćne životinje

Ako ste se ikada zapitali zašto vaša mačka voli da vas budi u 4:30 ujutro, to je zato što je krepkularna, što znači da je najaktivnija u sumrak i zoru. Umesto noćnih životinja koje su najaktivnije tokom cele noći, vrhunac aktivnosti mačaka se javlja odmah nakon zalaska sunca i odmah nakon izlaska sunca.

12. Uobičajeno je da se mačke rađaju sa dodatnim prstima

Mačke mogu imati do devet prstiju na svakoj šapi. Ponekad ih zovu i Hemingvejeve mačke jer je poznati pisac Ernest Hemingvej dobio polidaktilnu mačku po imenu Snežana. Ona je sada baka za preko 50 mačaka koje žive u kući i muzeju Hemingvej u Ki Vestu na Floridi, a skoro polovina ovih mačaka ima dodatni prst!

13. Mačji nosevi su jedinstveni kao i naši otisci prstiju

Mačke i druge životinje, uključujući pse, imaju jedinstvene otiske nosa slične našim otiscima prstiju. I nema dva ista nosa!

Pexels
 

14. Mačke ne mogu da iskuse slatko

Studija iz 2005. godine potvrdila je da mačke ne mogu da osete sladak ukus. Nedostaje im receptor koji prepoznaje slatkoću, a to je receptor koji je najverovatnije isključen u mačjem genomu pre nekoliko miliona godina.

15. Mačke mogu piti i slanu vodu ako je potrebno, kako bi preživele

Studija iz 1959. otkrila je da mačke piju morsku vodu kada im nedostaje hrane ili da je koriste da dopune unos hrane kada su u divljini. Dalja istraživanja su dokazala da bubrezi mačaka mogu da filtriraju so u teškim situacijama, što znači da mačke zapravo mogu ostati hidrirane pijući slanu vodu, za razliku od većine drugih stvorenja. Naravno, slana voda nikada ne bi trebalo da bude glavni izvor hidratacije mačke.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike