Rotvajler - porodični pas u čijih pet osobina ćete se momentalno zaljubiti

14.04.2022

15:05

0

Rotvajleri su mnogo više od pasa čuvara

Rotvajler - porodični pas u čijih pet osobina ćete se momentalno zaljubiti
Rotvajler - Copyright Unsplash

Nije retkost da se čuje kako su rotvajleri opasni, pa čak i krvoločni psi - potpuno neopravdano.

Pripadaju rasi pasa koje su u nekim zemljama zabranjene, čak postoje osiguravajuća društva čija politika je takva da ne osiguravaju njihove vlasnike.

Međutim, prema mišljenju Američkog kinološkog kluba, dobro odgojen rotvajler biće hrabar, miran, pun ljubavi i samopouzdanja.

Njihovi vlasnici kažu da imaju pet neodoljivih osobina zbog kojih će vas potpuno osvojiti:

- večite su bebe i ispod robusne i mišićave spoljašnosti krije se razigrani plišani meda
- mnogi rotvajleri podcenjuju svoju veličinu i bez problema će vam veselo uskočiti u krilo kada požele da se maze
- osetljivi su na osećanja ljudi i vrlo uspešni u tešenju
- društveni su i zabavni, tako da gledajte da uvek budu uključeni u porodične aktivnosti
- vole pažnju i pokušaće da je dobiju na simpatične načine, na primer, guraće vam svoju zadnjicu u krilo

Da li su rotvajleri dobri psi čuvari?

Svakako, ova rasa je prirodno zaštitnički nastrojena i odana svojoj porodici. Prema Američkom klubu rotvajlera (ARC), njihov izgled često je dovoljan da obeshrabri većinu uljeza. Inteligentni su i uvek željni da udovolje ljudima. Najbolje se snalaze sa smirenim, asertivnim vlasnicima i dobro reaguju na pozitivne metode treninga motivacije.

Mogu imati tvrdoglavu crtu zbog čega se ne smatraju dobrim odabirom za ljude kojima su prvi psi. Potrebno je značajno vreme i strpljenje kako bi se pravilno izdresirali i odgajili u srećnog i zdravog rotvajlera. Neki ih ne preporučuju porodicama sa malom decom jer su izvorno uzgajani da čuvaju stada stoke, tako da zbog instinkta može se desiti da budu grublji sa decom u pokušaju da ih zadrže u "stadu". 

Psa od malena treba socijalizvati, staviti mu do znanja da je vlasnik "vođa čopora" i naučiti ga granicama koje ne sme da prelazi. Pravilno odgojen rotvajler odlično će se slagati sa decom, a biće pažljiv i prema drugim ljubimcima. Ženke rotvajlera su odanije i privrženije vlasniku pa ih je lakše dresirati, dok su mužjaci samostalniji i sa čvršćim karakterom.

Unsplash
 

Zanemarivanje i nedostatak socijalizacije i treninga mogu uzrokovati da rotvajleri postanu preterano teritorijalni i razviju agresivne sklonosti.

Pre nego što odaberete najidealniju rasu psa za svoju porodicu, razmotrite temperament životinje, kao i njegove potrebe za vežbanjem, negovanjem i dresurom. Ostale rase koje treba uzeti u obzir kada tražite porodičnog psa čuvara uključuju sledeće - bokser, bernardinac, nemačka doga, airedale terijer.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike