Da li je fraza - srećna žena, srećan život - istina? Nauka kaže „da“!

20.07.2022

11:41

1

Autor: D. R.

Čak i kada je u pitanju opšte zadovoljstvo životom, kako su se žene osećale u vezi sa brakom, direktno je doprinelo tome da li je njihov muž srećan ili ne

Da li je fraza - srećna žena, srećan život - istina? Nauka kaže „da“!
profimedia-0105527109 - Copyright Profimedia

Kako god da pogledate, na kraju ćete doći do toga da žene jesu zadužene za građenje i vođenje većine naših odnosa. Tako se ispostavilo da je stara izreka „srećna žena, srećan život“ istinita - i naučno potvrđena.

Studija iz 2014. koju su sproveli istraživači sa Univerziteta Rutgers otkrila je da je bračno blaženstvo snažno povezano sa tim da li je supruga u vezi srećna ili ne. Ako je ona nesrećna, onda je njen muž nesrećan, a skoro cela veza je samo jedna rupa. Nasuprot tome, ako je muž nesrećan, veza pati mnogo manje.

Profimedia
 

Istraživanje 394 para pokazalo je da ne samo da ženino zadovoljstvo igra veliku ulogu u sreći u braku, već su, generalno, muškarci imali tendenciju da budu srećniji u svojim vezama od žena. Ali kada je u pitanju opšte zadovoljstvo životom, kako su se žene osećale u vezi sa brakom, direktno je doprinelo tome da li je njihov muž srećan ili ne.

Razlog zašto je „srećna žena, srećan život“ istinit je taj što je srećna žena spremnija da teži da zadovolji. Kako je objasnila autorka studije Debora Kar:

- Ako je žena srećna u braku, trudiće se da stvori pozitivno iskustvo za svog muža. Zato ga možda više sluša, nudi mu više emocionalne podrške ili mu nudi više pomoći u svakodnevnim aktivnostima.

Unsplash
 

Za neke muškarce, smišljanje kako da usreće svoje žene može biti nezgodno i predstavlja veliki pritisak.

Video ispod je zaista smešan, ali zapravo ima mnogo dobrih saveta o tome šta čini žene srećnim, pa ako se već osećate zaglavljenima u nekoj kolotečini, pogledajte ovo, a zatim pročitajte ostatak, za više nauke.

Kada je žena nesrećna, mnogo je veća verovatnoća da će pričati o tome, čak i biti svađalački nastrojena, primećuje Kar. Međutim, muškarac će „sedeti i tiho kipiti“, dopuštajući da se neprijateljstvo nagomila, dok njegova žena, u nekim slučajevima, možda čak nije ni primetila da uopšte postoji problem.

Ovo je posebno važilo za starije parove iz generacija gde je pričanje o sopstvenim osećanjima bilo prilično neprihvatljivo.

Naravno, u životu ne postoje garancije, a ponekad je brak osuđen na propast, ali ako učinite da komunikacija bude deo jednačine, onda se nadamo da možete ostati tamo još dugo, dugo vremena.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike