Evelin je bila umetnica i prvi supermodel početkom 20. veka: Silovana je kad joj je bilo 14, nikad se nije oporavila

24.03.2021

19:19

0

Autor: Z. A.

Izvor: express.hr

Kad pročitate kroz šta je prošla, shvatate da nismo mnogo odmakli

Instagram: cinemaholic247

Bila je jedna od najlepših i definitivno najpoznatijih žena 20. veka, a njen život bio je pod velom mračnih tajni. Florens Evelin Nesbit bila je lepotica bakarne kose iz Filadelfije, a postala je najtraženiji model svog doba.
Nakon što je silovana, njen život je razotkriven pred nezasitom publikom koja je proždirala skandale poznatih, što je njoj donelo depresiju, zavisnost od metadona i pokušaj samoubistva.

Pet godina pošto je prošla kroz pakao, njen silovatelj će biti mrtav, a Evelin će biti gurnuta u suđenje veka.

Džepna Venera

Florens Evelin Nesbit je bila visoka tek 152 centimetara i ličila je na tipičnu školarku, čak i kao odrasla žena. Slavu je stekla nakon slučajnog susreta sa ekscentričnim umetnikom koji je tražio da mu pozira za portret sa njenih nepunih 14 godina. Vođena finansijskim nevoljama, njena majka udovica je bila nezaposlena, Nesbitova je počela da pozira za časopise, reklame i svakakve sitnice, postavši reklamno dete prve decenije 20. veka.

Wikipedia

– Njeno lice bilo je prava ulaznica za bogatstvo, svi su je želeli – kaže Pola Urbruru, autorka „Američke Eve“, biografije o Florens Evelin Nesbit.

Međutim, Evelinina privlačnost imala je i lošu stranu, vrlo je brzo privukla pažnju Stanforda Vajta, slavnog 47-godišnjeg arhitekte slabog na jako mlade devojke.
Lepa Evelin i njena majka primljene su u prekrasnu hotelsku sobu, gde im je Vajt platio smeštaj i družio se sa porodicom, sve dok nije zadobio njihovo poverenje i sve dok se jedne noći priča nije preokrenula.

Dok je Evelin bila sama sa njim u sobi obloženoj ogledalima, ponudio joj je čašu šampanjca. Nagovorio ju je da pije, iako to sam nije hteo. Seća se da se presvukla u kimono koji joj je ponudio, a nakon toga ne pamti ništa. Kad se osvestila, shvatila je da je silovana i počela je da vrišti i plače. Na sudu je rekla kako je u „sobu ušla kao devica, ali da nije tako izašla, i da je bila onesvešćena i nije dala svoj pristanak“.

Godinama je Evelin ćutala o silovanju, ali sećanje na tu noć ju je progonilo.

Kasnije se udala za Harija Tava, bogatog železničara i ekscentrika koji ju je uhodio, udvarao joj se i zavodio je pune četiri godine, pre nego što je napokon pristala da bude njegova žena.
Tav je bio opsednut idejom ženske čednosti i želeo je da zna svaku njenu tajnu. Iz nje je izvukao svaki detalj traumatične noći, a od tog trenutka počeo je sa sobom da nosi pištolj i sav svoj bes je usmerio na silovatelja Vajta. Imao je ideju o njegovom razotrkivanju i naplati greha zbog kojeg je odlučio da uzme stvar u svoje ruke.

Ubistvo iz osvete

U večernjim satima 25. juna 1906. obukao je dugi kaput ispod kog je sakrio pištolj i u pozorištu Medison skver garden pred svedocima upucao Vajta, koji je istog časa preminuo. Nakon samog čina, prišao je Evelin, poljubio je i rekao: „Ja sam ti verovatno spasao život.“

Evelin je svedočila na čak dva suđenja svom suprugu, jer je na prvom procesu osuđen na smrt vešanjem, dok se na onom posle žalbe izvukao zbog „neuračunljivosti“.
Iskaz Evelin Nesbit, u kojem je morala detaljno da opiše seksualno zlostavljanje, bilo je za nju veoma bolno iskustvo koje je godinama potiskivala. Iako nikad nije bila osumnjičena, svakako je bila razlog zbog kojeg je Vajt ubijen.

Ljudi su je optuživali, verujući kako je kao beskrupulozna devojka gladna novca koja je zavela Vajta, a zatim svog ludo zaljubljenog muža usmerila protiv njega. Usledila je medijska pomama, pa i linč, zbog onoga što su nazivali „ljubavnim trouglom“.

Tav je odslužio osam godina u bolnici za kriminalno poremećene, a par se razveo 1915. godine. Do 1920, siromašna i očajna Evelin Nesbit borila se sa zavisnošću. Otvorila je kafić da bi pobegla od siromaštva, ali već sledećeg meseca našla se u dugovima. Pokrenut je postupak za njeno iseljenje, iz kog se izvukla pokušajem samoubistva.

Lepa Evelin bila sve samo ne krhka. Doživela je 82 godine, padajući i ustajaći na svakom životnom izazovu.

Instalirajte našu IOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

možda će vas i ovo zanimati

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti