Drveni pribor za kuvanje nikada ne perite u mašini za sudove, održavajte ga uz ove trikove

17.11.2021

13:20

0

Popularni kuhinjski pribor se menja, ali drveni pribor za kuvanje je izdržao test vremena - i to sa dobrim razlogom

Drveni pribor za kuvanje nikada ne perite u mašini za sudove, održavajte ga uz ove trikove
Unsplash

Drvo je prirodno opremljeno sa više antibakterijskih svojstava od bilo kog sintetičkog predmeta jer drveće ima urođenu sposobnost da se bori protiv infekcija, bakterija i buđi, a drvo zadržava ta svojstva čak i nakon "smrti" (tj. kada se pretvori u kašike).

Drveni pribor je bezvremenski alat za kuvanje - varjača, činija, tučak za meso, daska za sečenje, a kada se o njemu pravilno brine, trajaće dugo. Međutim, čak i moćna drvena varjača ima svoje nedostatke: podložna je mrljanju, stvaranju kore, paljenju i lomljenju.

Unsplash
 

Koliko god uprljali nešto od navedenoga, nemojte pokleknuti pa ga staviti u mašinu za sudove, jer toplota i duga izloženost vlagi može da dovede do pucanja i promene originalnog oblika, a mogu se nakupiti bakterije i stvoriti buđ. 

Drugi, i pravilni način čišćenja drvenog posuđa je na ruke - uz pomoć deterdženta za posuđe i sunđera. 

Nakon što ste ih oprali, lagano ih obrišite krpom i ostavite da se osuše na vazduhu - najbolje na kuhinjskom elementu jer dugo stajanje u vlažnoj plastičnoj sušilici za posuđe nije dobro za drvene materijale.

Drveno posuđe može da izgleda pomalo suvo, a može i da počne da se guli - opet se stvara idealno područje za nakupljanje hrane i na kraju, naravno, bakterija. Da biste to sprečili, a i vratili originalni izgled posuđu, povremeno ga premažite uljem - lanenim ili orahovim. Svakako izbegavajte korišćenje ulja za kuvanje poput suncokretovog, maslinovog...

Unsplash
 

Ako je posuđe mnogo masno, bilo bi dobro da ga potopite u rastvor od belog sirćeta i vode, u razmeri 1:1. Ostavite posuđe u tome tokom cele noći i ujutro isperite.

Ako su se, pak, nakupili neprijatni mirisi, možete napraviti pastu od sode bikarbone i limuna, premazati posuđe time, ostaviti malo da upije i isprati vodom i deterdžentom.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: All Recipes