Napravite vašim biljkama domaću hranljivu smesu od tri sastojka i gledajte kako džigljaju

03.10.2021

11:20

0

Ova prirodna, domaća biljna hrana sigurnija je od kupovnih sintetičkih đubriva, koja mogu naštetiti biljkama ako se primenjuju previše obilno

Napravite vašim biljkama domaću hranljivu smesu od tri sastojka i gledajte kako džigljaju
Copyright Pexels

Bilo da imate baštu, biljke na terasi ili pak u stanu, jesen je vreme kad im se poklanja pažnja koliko u proleće. Vegetacija tone u san, ali neke biljke nastavljaju svoj jesenji i zimski život. Zato je važno pripremiti zelene mezimice za san ili novo godišnje doba.

Biljkama su, kao i ljudima, potrebna određene hranjive materije da bi bile jake i site. Zdravo, uravnoteženo tlo sadrži sve hranjive materije koje su potrebne biljci, ali ih s vremenom može izgubiti. Đubriva često sadrže tri esencijalna biljna hranjiva – kiseonik, fosfor i kalijum – kao i niz korisnih mikronutrijenata koji mogu pomoći u fotosintezi. S druge strane, biljna hrana obično sadrži samo nekoliko njih.

Pexels
 

Međutim, kako piše MindBodyGreen, moguće je napraviti vlastitu biljnu hranu koristeći uobičajene kuhinjske sastojke koji bi inače otišli u smeće. Ova prirodna, domaća biljna hrana obično je sigurnija od sintetičkih đubriva kupljenih u prodavnici, koja su vrlo koncentrisana i mogu naštetiti biljkama ako se primenjuju previše obilno.

Sastojci:

  • Nekoliko ljuski od jaja koje su prthodno očišćene, osušene i smrvljene na male komadiće
  • 1-2 šolje taloga kafe
  • 1 kora od banane

Sve sastojke pomešajte u jednoj posudi. Za baštenske biljke iskopajte rupu nekoliko centimetara ispod zemlje kako biste stavili smesu, a zatim ponovno prekrijte zemljom. Za sobne biljke napunite posudu zemljom, dodaje smesu, a zatim nastavite da punite lonac zemljom i biljkama na početku vegetacije.

Pexels
 

Ovi sastojci pružaju stalan izvor kalijuma, fosfora, kalcijuma i kiseonika. Kiseonik iz taloga pomaže u rastu listova, kalcijum i fosfor iz jaja pomažu u rastu i snazi ​korena, a kalijum iz banane može poboljšati zdravlje biljaka.

Pexels
 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Z. A.

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike