Evo kako ćete najlakše i najefikasnije očistiti i drvene i plastične daske za sečenje

18.09.2022

09:11

0

Autor: D. R.

Vrlo je važno da s vremena na vreme detaljnije operemo daske koje svakodnevno koristimo za sečenje namirnica

Evo kako ćete najlakše i najefikasnije očistiti i drvene i plastične daske za sečenje
profimedia-0342123508 - Copyright Profimedia

Naše daske za sečenje mogu biti ozbiljno leglo bakterija, ma koliko mislili da smo ih dobro oprali. Zbog toga je bitno da najmanje jednom mesečno primenimo još neke metode pranja i dezinfekcije.

Plastičnu dasku možete bez problema prati u mašini za sudove, ali to nikako ne radite i sa drvenom, ona je osetljiva.

Plastične i drvene daske bi bilo dobro povremeno prebrisati sirćetom i izribati polovinom limuna, a evo kako svaku posebno čistiti.

Čišćenje plastične daske

Ukoliko vaša plastična daska ima mrlje i više nije bela kao kad ste je kupili, napravite gustu smesu od jedne kašike soda bikarbone, jednake količine soli i kašike vode.

Pixabay
 

Nanesite to na dasku, izribajte sunđerom u svim smerovima i ostavite neka stoji desetak minuta pa isperite toplom vodom.

Ukoliko su mrlje tvrdokorne, onda se poslužite ovim trikom - u 4 litre vode stavite 15 ml izbeljivača. Uronite celu plastičnu dasku u to i ostavite oko pet minuta. Izvadite, isperite je, osušite i ostavite na njeno mesto.

Čišćenje drvene daske

Donosimo vam dva jednostavna načina kako očistiti drvenu dasku za rezanje, posebno nakon što na njoj režete meso.

Izribajte je sirćetom - nanesite sirće, protrljajte i ostavite deset minuta, a potom isperite vrućom vodom.

Izribajte je sodom bikarbonom - pospite sodu po dasci, potom prelijte sirćetom, ostavite desetak minuta pa isperite vrućom vodom.

Tu je i trik kako dezinfikovati drvenu dasku i rešiti je sitnih linija od sečenja. Sve što vam je potrebno su limun, krupnija morska so i kokosovo ulje.

Pexels
 

Stara izgrebana daska na kojoj svakodnevno sečete namirnice biće kao nova. Osim toga, ovim postupkom ćete je i dezinfikovati.

Stavite so na dasku pa je polovinom limuna dobro istrljajte - to će izjednačiti površinu daske da se tragovi rezanja nožem ne vide, a i uništiće neke mikroorganizme naslagane na površini. Kada ste gotovi, dasku samo prebrišite.

Sledeći korak je poliranje kokosovim uljem. Stavite kašičicu ulja na dasku pa je istrljajte dobro čistim sunđerom ili krpicom.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike