Daska za sečenje je prepuna tragova hrane? Potrebna su vam samo dva sastojka za perfektno čišćenje (VIDEO)

03.09.2022

14:24

0

Autor: Z.A.S.

Prirodni izbeljivač se koristi u mnogim domovima

Daska za sečenje je prepuna tragova hrane? Potrebna su vam samo dva sastojka za perfektno čišćenje (VIDEO)
Daska za sečenje, nož, povrće - Copyright Pixabay

Nensi Brtvisl je ekspertkinja za čišćenje, a na društvenim mrežama često deli ekološki prihvatljive trikove za čišćenje kojima se i sama služi.

U jednom od svojih videa se osvrnula na situaciju kada se u kuhinji nađe plastična daska za sečenje koja, nakon nekoliko sečenja, neminovno postane prljava.

Nensi je, u kratkom videu, koji je objavila na društvenoj mreži "Instagram" pokazala na koji način, vrlo jednostavno, možemo da očistimo plastičnu dasku za sečenje.

Potrebni su vam samo prašak za pranje veša i prirodni izbeljivač.

Kako ova stručnjakinja kaže, plastične daske za sečenje su sklone tome da postanu smrdljive i da izgledaju prljavo, jer rezovi nastali od noževa u plastici privlače teško dostupnu prljavštinu. Ipak, ona je pronašla rešenje i to bez da koristi štetne hemikalije.

- Oduprla sam se tome da je bacim u đubre ili upotrebim štetni hlorni izbeljivač. Mogu da je očistim, dezinfikujem, osvežim i izbelim koristeći ekološke proizvode - objasnila je.

Profimedia
 

Šta je potrebno uraditi?

Dasku spustite u sudoperu i na nju pospite 3-4 kašike praška za pranje sudova, a zatim i dve kašike prirodnog izbeljivača i zatim preko pospite ključalu vodu, tako da daska ostane potopljena u sudoperi.

Preko nje stavite neku težu činiju, tako da daska ostane na dnu i ostavite je da tako odstoji preko noći. Ujutru ćete primetiti drastičnu razliku, a onda ostaje još samo da iznesete dasku na sunce za završnu fazu u procesu izbeljivanja.

Dva proizvoda koja se koriste su kristali sode za pranje (natrijum karbonat) i zeleni izbeljivač (natrijum perkarbonat), koji je netoksična, biorazgradiva alternativa uobičajenim izbeljivačima s hlorom koje koriste mnoga domaćinstva.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike