Pegla vam ostavlja fleke na odeći? Očistite je uz pomoć ova dva sastojka

27.04.2022

10:08

0

Oba, najverovatnije, već imate kod kuće

Pegla vam ostavlja fleke na odeći? Očistite je uz pomoć ova dva sastojka
Pegla - Copyright Profimedia

Ukoliko spadate u žene koje se često hvataju za peglu, onda ste sigurno primetili da se njeno dno vremenom zaprlja, što dovodi do pojave tamno smeđe ili crne, a ponekad čak i lepljive mrlje.

Jedan od najčešćih razloga za ovu pojavu jeste nakupljanje prašine, vlakana sa tkanine i ulja. Zato je važno da dno pegle redovno čistite.

Ukoliko to ne radite, vaša odeća može čak da bude i trajno uništena.

– Ploča od pegle koja je čista će se glatko kretati po odeći, bez povlačenja i ostavljanja tragova – kažu stručnjaci iz jedne kompanije koja proizvodi pegle, a savetuju i kako da je očistimo bez puno muke i novca.

Njihova preporuka, za manje intenzivno čišćenje, jeste jednostavna mešavina sapuna i vode. Potrebno je da izribate peglu sunđerom koji ste prethodno umočili u vodu sa sapunom. Međutim, napominju i da nikako ne koristite grubi deo sunđera, jer bi on mogao da ošteti ploču pegle.

Kada je reč o tvrdokornim mrljama, tu bi alkoholno sirće i pasta za zube mogli da budu od pomoći.

Pixabay
 

Pasta za zube
Ukoliko, nakon što ste isprobali opciju sa vodom i sapunom, ploča i dalje nije čista, prema rečima stručnjaka, pasta za zube bi mogla da pomogne u uklanjanju preostale mrlje. Pre nego očistite celu ploču, isprobajte ovu metodu na malom delu ploče. Kada se pegla osuši, uzmite malo paste za zube i istrljajte je po celoj površini ploče i to tako što ćete koristiti staru krpu. Nakon toga, pastu za zube očistite vlažnim sunđerom ili krpom.

Profimedia
 

Alkoholno sirće

Jednaku količinu alkoholnog sirćeta i soli pomešajte u šerpi i lagano zagrejte smesu, ali nemojte dozvoliti da prokuva. Zatim uzmite gumene rukavice i sunđer umočite u smesu. Mrlje na ploči nežno trljajte kako biste ih uklonili. Kao i sa metodom uz pomoć paste za zube, preporuka je da ovo prvo isprobate na malom delu ploče pre nego smesu nanesete na celu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike