Da li znate da svaki vaš 10. kolega radi nag od kuće?

21.12.2020

20:55

0

Autor: K. Obradović

Izvor: Noizz

Globalno istraživanje donosi zanimljivu statistiku

Profimedia

U ovoj godini život nam se okrenuo naglavačke zbog pandemije. Mnogi su prešli na rad od kuće, a kao što znate ne postoji “dress code” za ovaj vid posla. A mnogi obrasci ponašanja tokom radnog vremena, kao i rutine, značajno su se promenile. Neke na bolje, neke na gore.

Zato sledeći put kad vidite da je nekome isključena kamera na Zoom, Microsoft Teams ili nekoj drugoj platformi za sastanke, možda je samo vašeg kolegu mrzelo da se obuče.

Kompanija Kaspersky analizirala je ponašanje 8.000 zaposlenih u malim i srednjim preduzećima.

Pročitajte još

Kada je reč o mogućnostima koje je pružio rad od kuće, 11% ispitanika je reklo da voli da radi bez odeće na sebi. Ostale novine koje se sviđaju zaposlenima uključuju duže spavanje tokom radne nedelje (36%), maratonsko gledanje serija na Netflix-u (23%) i rad na otvorenom u bašti ili na balkonu (27%).

Kako se naše radno okruženje usled pandemije premestilo sa bezbednih kancelarija na kuhinjske stolove, susreli smo se sa mnogim poteškoćama, koje se prvenstveno odnose na pronalaženje ravnoteže između poslovnog i privatnog života.

Prema nalazima Svetskog ekonomskog foruma, zaposleni, koji su radili od kuće ove godine su se susreli sa izazovima po svoje mentalno zdravlje i dobrobit, kao što su pritisci vođenja računa o deci i digitalna povezanost. Ipak, neki zaposleni, koji su prešli na rad od kuće su iskoristili ovo iskustvo i otkrili neka “grešna zadovoljstva” koja sada žele da zadrže.

Henry Vezina

Pored praktikovanja rada bez odeće na sebi, 48% zaposlenih priznalo je da se naviklo na ovakav stil života i voleli bi da on postane norma u budućnosti. Najviše ih je obradovala činjenica da više ne moraju da putuju do posla jer to znači da mogu da se probude pet minuta pre početka radnog vremena, a mnogi takođe uživaju i u dremci u toku dana (36%).

Pročitajte još

Takođe, 27% ljudi uživa u radu na otvorenom, u bašti ili na balkonu, a 23% zaposlenih čak uspevaju da gledaju serije na Netflix-u u toku radnog vremena. Ostale prednosti koje zaposleni ističu uključuju više vremena za igranje igara (18%), naručivanje hrane za poneti (16%) i manje tuširanja (8%).

Pored zanimljivih benefita i problema usklađivanja privatnog i poslovnog, tu je i problem digitalne bezbednosti.

U vezi sa ovim istraživanjem Marina Titova, direktorka odeljenja za potrošački marketing u kompaniji Kaspersky je izjavila:

-Ispostavilo se da mere izolacije imaju i dobre i loše strane za ljude koji mogu da rade od kuće. S jedne strane, zaposleni su najzad dobili šansu da zaborave na sve nedostatke života u velikim gradovima i počnu da rade u opuštenijoj atmosferi. S druge strane, susreli su se sa mnogim izazovima kad je reč o pokušaju da ostanu produktivni, reorganizuju svoj radni prostor i razviju nove navike. Kada radite od kuće vaša privatnost je u još većem riziku, zbog čega je izuzetno bitno da vodite računa o svojoj digitalnoj bezbednosti.

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti