Saveti za kupovinu, pripremu i brzo čišćenje kestenja - volite li više hrskavo pečene ili kuvane?

17.10.2021

12:50

0

Kestenje je najbolje odmah pripremati dok je sveže, ali može stajati na hladnom mestu otprilike dve nedelje

Saveti za kupovinu, pripremu i brzo čišćenje kestenja - volite li više hrskavo pečene ili kuvane?
pexels-elviss-railijs-bitāns-1448673 - Copyright Pexels

Najbolje je da odaberete veće plodove koji imaju sjajnu koru, suvi su i teški. Ukoliko na kori vidite rupice, takvo kestenje ne kupujte.

Kestenje možete pripremiti na više načina,  u zavisnosti od toga kako ih najradije jedete - pečene ili kuvane.

Ispecite ih na roštilju

Ovako pripremljen kesten su najslasniji. Razrežite svaki kao da ih pripremate u rerni, pa ih poslažite na aluminijumsku foliju na kojoj ste najprije napravili rupice. To stavite na rešetku roštilja i pecite dok se ne rastvore i dobiju lepu boju. 

Priprema u tiganju

Bilo bi to dobro peći ih u tiganju s rupicama, ali ako je nemate, poslužiće i klasična. Najprije im zarežite koru u krstić, a nakon stavljanja u tiganj ih pokrijte i povremeno protresite. Kora će se rastvoriti, a kestenje će dobiti boju.  

Odlični su i iz rerne

Kod pripreme u rerne kestenje prerežite, potom ih poprskajte vodom. Rerna neka bude zagrejana na najjače. Gotovi su, zavisno od veličine, za otprilike 10 do 20 minuta. 

Pexels
 

Možete ih i skuvati klasično

Plodove stavite u hladnu, malo posoljenu vodu. Sitnije kestenje se kuva oko pola sata, a krupnije - do sat vremena.

Ili u mikrotalasnoj

Kestenje morate izzrezati, staviti u posudu s vodom, prekriti papirnatim ubrusom i staviti u mikrotalasnu na oko dva minuta, opet zavisi od toga koliko su veliki. Ako nakon dva minuta nisu gotovi, produžite kuvanje na još minut pa proverite.

Trik za lakše čišćenje

Želite li da se kestenje nakon pečenja lakše i brže guli, stavite ga dok je još vruće u vlažnu krpu i ostavite da stoji nekoliko minuta. Ukoliko vam sirov kesten treba za pripremu nekog jela, a želite da se rešite kore, tada je najbolji način za to - mikrotalasna.

Plodovi se prerežu kao kod pečenja u rerni, isperu se vodom da bi dobili dodatnu vlagu i stave se u mikrotalasnu na jedan minut. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: D. R.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike