Recept dana: Krem čorba od kestena otključava zdravu zlatnu jesen

28.09.2021

06:08

0

Ukoliko se ovih dana sapletete o kesten, sagnite se stavite ga u kesicu

Recept dana: Krem čorba od kestena otključava zdravu zlatnu jesen
Copyright Profimedia

Jesen je stigla, a s njom i miris pečenog kestena i nekoliko lekcija o tome koliko je kesten hranljiv i zdrav.

Pripada grupi orašastih plodova, ali za razliku od oraha, badema i lješnjaka, sadrži manje masti, visok procenat skroba i vitamin C. Blago je slatkastog okusa i ima široku primenu u kulinarstvu. U prodavnicama zdrave hrane može se naći i kestenovo brašno koje se koristi za pravljenje hleba i peciva.

Kesten je u prodaji od oktobra do marta, jedini je orašasti plod koji sadrži vitamin C, a predstavlja izvrstan izvor vitamina B6. Takođe su i dobar izvor kalijuma i folne kiseline te prehrambenih vlakana neophodnih za pravilno funkcionisanje probavnog sistema.

Sastojci:

  • 2 kašičice maslinovog ulja
  • 1 manji koren celera ili ½ većeg korena celera
  • 450 g kuvanog kestenja
  • manji krompir
  • 500 ml pilećeg ili povrtnog bujona
  • kašičica suve majčine dušice
  • 250 ml poluobranog mleka
  • biber
  • so
  • čaša nemasnog jogurta
  • peršun za dekoraciju

Priprema

1. U šerpi zagrejte maslinovo ulje, dodajte iseckan celer, iseckan krompir, kuvano kestenje, supu, majčinu dušicu, posolite i kuvajte oko 20 minuta ili dok krompir i kesten potpuno ne omekšaju.

2. Ispasirajte sve povrće u blenderu, vratite u šerpu, sipajte mleko, pobiberite i kuvajte na srednjoj temperaturi.

3. Servirajte u činijama, dodajte malo jogurta i ukrasite peršunom i krutonima.

Bon appetit!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Z. A.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike