Recept dana: Brauni sa slanom karamelom, spoj neponovljivih ukusa u pravo čokoladno savršenstvo

01.02.2021

07:08 >> 17:43

0

Kada probate ovaj kolač, više ništa neće biti isto

Recept dana: Brauni sa slanom karamelom, spoj neponovljivih ukusa u pravo čokoladno savršenstvo
Copyright Profimedia

Možda ste već čuli priču o brauniju koji je tradicionalni američki kolač. Iako ima više verzija, po jednoj je domaćica zaboravila da stavi prašak za pecivo u svoju tortu, biskvit nije narastao, pa je tako nastao brauni.

U međuvremenu kolač se menjao i nadograđivao, a ovo je jedna od najsavršenijih verzija. U pitanju je čokoladni brauni sa slanom karamelom. Sprema se relativno brzo, a verujte na reč, smaže još brže.

Sastojci:

Za slani karamel

  • 150g šećera
  • 1 ravna kašičica soli
  • 1 dl neutralne pavlake
  • 40 g maslaca

Pročitajte još

Za brauni

  • 4 jaja
  • 150 g brašna
  • 140 g šećera
  • 400 g čokolade
  • 100 g putera
  • supena kašika kafe
  • supena kašika ekstrakta vanile

Za dekoraciju (opciono)

  • 100 g bele čokolade

Način pripreme:

Jaja i šećer penasto umutite, pa dodajte brašno. U međuvremenu na pari otopite puter i čokoladu, u njih dodajte po kašiku ekstrakta vanile i kafe, pa ih dodajte u smesu.

Priprema karamela

U manju šerpu sipati šećer i pažljivo na umerenoj vatri karamelizovati, da postane tečan i dobije lepu zlatnu boju. Skloniti sa vatre i dodati neutralnu pavlaku i so. Karamelizovani šećer će se stvrdnuti, ali sve zajedno vratite na vatru i uz mešanje otopite karamel u pavlaci. Za ovo je potrebno nekoliko minuta. Pred kraj dodajte i maslac da se i on otopi u karamelu. Kada se sve sjedini sklonite sa vatre i prespite u drugu posudu da bi se karamel malo ohladio, treba da ostane mlak.

U vatrostalnu posudu ili pleh, obložen papirom za pečenje, presuti pola brauni mase i izravnati špatulom.

Preko toga presuti smlačeni karamel. Odmah zatim i ostatak mase za brauni.

Lagano izravnati špatulom da karamel ne bi iscureo sa strane. Svakako će iscureti jedan deo, ali to je ok.

Peći u rerni zagrejanoj na 180°C oko 35 min.

Nakon pečenja kolač dekorisati belom čokoladom otopljenoj na pari, naravno ako želite.

Bon appetit!

Pročitajte još

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike