Recept dana: Baklava čizkejk s pistaćima i ružinim laticama, neverovatan spoj Orijenta, antike i Zapada
Ukoliko pomislite da je ovo glikemijski šok u najavi, niste u pravu
Da i to se dogodilo. Neko je iskombionovao najpopularniju antičku poslasticu koja je usavršena u Americi i kolač koji su nam u nasleđe ostavili Turci.
Sastojci:
*(sve treba da bude na sobnoj temperaturi)
Za medeni sirup
- 150 g šećera
- 1 šolja vode
- 180 ml meda
- 1/4 čajne kašičice cimeta
Za fil od orašastih plodova
- 100 g oraha
- 70 g blanširanih badema
- 3/4 kašičice cimeta
- 1/4 kašičice karanfilića u prahu
- malo soli
Za čizkejk
- 500 g krem sira (sobne temperature)
- ¾ šolje šećera u prahu
- kora 1 limuna
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- 3 jajeta
- 250 g grčkog jogurta
- 100 g otopljenog ili prošićenog putera (gi)
- 10-14 kora za pitu
- puna šaka kataifi testa
- 1/2 šolje izgnječenih pistaća
- 2 kašičice suvih ružinih latica
Priprema
1. Za medeni sirup, prokuvajte sve sastojke u šerpi oko 25 minuta, dok se smesa ne zgusne i ne postane sirupasta. Ostavite da se ohladi.
2. Za punjenje od orašastih plodova zagrejte rernu na 160 stepeni. Rasporedite orašaste plodove na tepsiju i pecite ih u rerni od pet do osam minuta. Ostavite ih da se ohlade, a zatim ih grubo iseckajte nožem ili izblendirajte u multipraktiku. Prebacite orašaste plodove u činiju i dodajte polovinu sirupa, so, karanfilić i cimet. Promešajte i ostavite sa strane.
3. Za čizkejk u velikoj činiji umutite krem sir, šećer u prahu, koru limuna i vanilu, zatim dodajte jaja, jedno po jedno. Umešajte grčki jogurt i ostavite sa strane.
4. Zagrejte rernu na 160 stepeni. Otpustite kopču na okrugloj modli za tortu prečnika 18 ili 20 cm. Otkinite list papira za pečenje i staviti preko dna, a zatim ponovo spojite kopču. Papir može da viri iz donjih ivica.
5. Stavite listove kora na čistu površinu i pokrijte ih vlažnom krpom. Uzmite jedan list, premažite ga puterom i stavite list u modlu namazanom stranom prema dole. Jedan kraj kore može da visi preko ivice modle. Ponovite proceduru s preostalim korama, da dno bude u potpunosti prekriveno sa 8-10 kora.
6. Sipajte polovinu smese za čizkejk u pripremljenu modlu. Kašikom sipajte punjenje preko smese. Ponovite proceduru s preostalom smesom i polovinom preostalog punjenja. Presavijte kore. Ako je fil još uvek vidljiv, izgnječite jednu koru i prekrijte. Premažite otopljenim puterom i pecite 45-60 minuta, dok gornja strana ne postane zlatna.
7. Pospite kataifi testom i premažite puterom. Pecite još 10-15 minuta da se dobije zlatna korica.
8. Dok je čizkejk još topao, prelijte ga ohlađenim sirupom i pospite pistaćima i ružinim laticama. Ostavite da se ohladi u modli pre serviranja.
Bon appetit!
možete i ovo da pripremite
Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari