Tajna pravog domaćeg paradajza leži u ove tri stvari, pažljivo birajte

10.08.2021

12:50 >> 12:57

0

Autor: Z. A.

Dešava se da nas razočara naoko savršen plod

Tajna pravog domaćeg paradajza leži u ove tri stvari, pažljivo birajte
Copyright Pixabay

Nema letnjeg obroka bez crvenog, mirisnog i ukusnog paradajza. On je deo gotovo svakog obroka, omiljen s maslinovim uljem, uz jaja, paštetu, mladi sir, pritom je i te kako zdrav, a sadrži jako malo kalorija.

Bogat je vitaminom C, kalijumom, natrijumom, magezijumom, bakrom i gvožđem.

čitajte i ovo

Kalijum u paradajzu reguliše ćelijski pritisak, kao i normalnu funkciju nerava i muskulature, dok natrijum obezbeđuje pritisak vanćelijskim tečnostima i omogućava nervnu i mišićnu aktivnost.

Budući da su se i način gajenja ove biljke i klima promenili, poslednjih godina se često dešava da kupimo paradajz koji zapravo i nije paradajz.

Pixabay

Ako vam se desilo da ste pazarili paradajz bez ukusa ili lošeg ukusa bez obzira na to što je izgledao savršeno, predlažemo vam da sledeći put obratite pažnju na tri ključne stvari kao što su boja, miris i mekoća.

Boja kore

Ukoliko paradajz ima tamniju crvenu boju kore bez vidljivih ogrebotina i napuklina, verovatno je reč o svežem plodu. Svetlija boja kore i narandžaste nijanse su znak da je plod i dalje nezreo, dok je paradajz sa tamnijim flekama na kori prezreo, odnosno počeo da truli.

Pexels

Miris paradajza

Još bolji indikator od izgleda paradajza je njegov miris. Birajte plodove s peteljkom kako biste je pomirisali. Ako osetite jaku aromu, izabrali ste pravi plod, a ukoliko nedostaje miris, paradajz je najverovatnije bezukusan.

Pexels/Any Lane

Mekoća ploda

Kada je reč o mekoći paradajza, najbolja je „zlatna sredina“: ako je dovoljno čvrst da ga možete stisnuti, a da ga na taj način ne uništite, i u isto vreme nije ni pretvrd, onda ste izabrali zreo i kvalitetan paradajz. Premekani plodovi će se brzo pokvariti.

Zbog toga je jako važno da kupujete paradajz na mestima gde će vam biti dozvoljeno da ih sami birate.

čitajte i ovo

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike