Tajne bontona: Položajem viljuške i noža na tanjiru šaljete određene signale konobaru

24.08.2021

12:50 >> 12:09

0

Da li ste se ikada zapitali šta poručuje položaj viljuške i noža na tanjiru u kojem ih ostavite nakon jela u restoranu?

Tajne bontona: Položajem viljuške i noža na tanjiru šaljete određene signale konobaru
Copyright Pexels

Upotreba pribora za jelo govori hiljadu reči. Pravilno odložen pribor za jelo na tanjiru nakon obroka pokazuje vašu kulturu i poštovanje prema ljudima koji vas goste, i vašem konobaru pruža vizuelne naznake u pogledu napretka vašeg obroka.

Određeni položaji viljuške i noža na tanjiru otkrivaju da li vam se obrok svideo, planirate li da jedete još ili ste završili sa konzumiranjem hrane.

Pročitajte još

Obedovanje kod kuće može biti neformalno i bez previše pravila, ali u restoranu bi trebalo da se pridržavate odgovarajućeg bontona. On podrazumeva konzumaciju hrane bez srkanja i mljackanja, kao i korišćenje određenog pribora za jelo.

Položaj viljuške i noža na tanjiru može značajno da doprinese celokupnom ugođaju ručavanja u restoranu jer to konobaru šalje određene poruke kojih možda niste ni svesni.

1. Još jedem

Kada želite da polako uživate u obroku, a da se konobar ne vrzma oko vas ili, ne daj bože, uzme tanjir pre nego što ste završili s jelom, važno je viljušku i nož staviti na tanjir pod uglom od 45 stepeni, odnosno priborom formirati piramidu na tanjiru. Na taj način poručujete: Još jedem.

2. Možete poslužiti naredno jelo

Ukoliko ste završili s predjelom i želite da pređete na naredno posluženje potrebno je da viljušku i nož prekrstite, kao da pišete znak plus.

Pexels

3. Završio sam s jelom

Kada ste gotovi s jelom i ne želite više da jedete, viljušku i nož postavićete vertikalno sa vrhovima okrenutim od sebe. To je jasan znak konobaru da može uzeti vaš tanjir i pribor za jelo sa stola.

4. Bilo je preukusno

Kada konobaru i kuvaru želite dati kompliment, viljušku i nož položite vodoravno po sredini tanjira, jedno uz drugo. Na taj način sigurno ćete izmamiti osmeh na lice ugostiteljskom osoblju. Ovo će takođe ukazati na to da ste završili sa jelom.

Pexels

5. Nije mi se dopalo

Ako želite pokuditi jelo, sigurno ćete veću količinu hrane ostaviti na tanjiru. Ovu poruku jasno ćete preneti i ako nož provučete kroz viljušku, a pribor stavite na tanjir pod uglom od 45 stepeni, u obliku obrnutog “V”, čime poručujete da ste se pokajali što ste se uopšte odlučili za to jelo, jer vam se uopšte nije svidelo.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike