Evo na koje sve načine možete da zamenite jaja kada kuvate, pečete i pohujete

08.02.2023

13:07

0

Autor: Z. A.

Jaja su mnogima osnova ishrane, ali valja znati čime ih je sve moguće zameniti

Evo na koje sve načine možete da zamenite jaja kada kuvate, pečete i pohujete
pexels-klaus-nielsen-6287225 - Copyright Pexels

Teško je ne primetiti, a po pitanju kućnog budžeta ne osetiti, da su cene jaja sve više.

A jaja su jedna od osnovnih životnih namirnica i jedna od osnosvnih namirnica za kuvanje.

Kako biste malo rasteretili kućni budžet, postoji nekoliko dobrih ideja kako i čime jaja zameniti u kuvanju i pečenju, pa tako malo smanjiti njihovu upotrebu

Industrija jaja nosi se s nerešenim izazovima koje je pokrenula pandemija koronavirusa, a američko Ministarstvo poljoprivrede izvestilo je da je ptičji grip uništio više od 44 miliona kokošaka nosillja ili oko pet procenata proizvodnje.

Možda vas cene jaja naterati na razmišljanje o tome koliko često kupujete ili koristite jaja. Ukoliko tražite načine da ih zamenite bar nekad ili u nekim receptima, ove ideje dobro će vam doći, kao i veganima i osobama alergičnim na jaja.

Unsplash
 

Prilikom zamene jaja potrebno je znati zašto ih menjate, šta donose u recept – vlagu, masnoću, postojanost, mekoću ili hrskavost.


Autorka kuvara Isa Čandra Moskovič kaže da je još jedan važan korak u koriščćenju alternative u receptu koji zahteva jaja prihvatanje da rezulatat neće biti tačna replika jela s jajima.

Imajte na umu, ako se u receptu koristi mnogo jaja ili su ona toliko centralni sastojak, onda je najbolje odlučiti se za drugo jelo. Naime, zamene jaja dobro funkcionišu kada se menja mali broj jaja koja čine tek deo sastava jela.

Pečenje

Prilikom pečenja jednostavno izostaviti jaje i ne menjati ništa drugo obično nije dobra ideja, kaže Moskovič. Njeno pravilo je da računa na dodavanje ¼ šoljice tekućine po jajetu, odnosno oko 60 ml.

Pixabay
Mleko

Mleko. Ako pravite nešto prilično gusto, poput čokoladne torte, umesto jaja upotrebite četvrtinu šoljice mleka po izboru. Moskovič predlaže pripremu francuskog tosta bez jaja sa sojinim mlekom pomešanim s kurkumom za boju i indijskom crnom soli (kala namak) za taj karakteristični sumporni miris i ukus.

Lan. Bez obzira na to koristite li cele lanene semenke ili mleveno brašno, Moskovič preporučuje mešanje četvrtine šoljice tečnosti po izboru s kašikom lana po jajetu u multipraktiku ili blenderu. To je odlično rešenje za keksove i mafine. Ako ste zabrinuti zbog preintenzivnog ukusa lana kada želite neutralniji ukus, možete malo smanjiti količinu. Za keks, ako želite hrskaviji rezultat, razmislite o dodavanju pola kašičica kukuruznog skroba po jajetu zajedno sa smesom lana (ili više za nešto ekstra hrskavo kao što su biskviti). Kako biste nadoknadili manjak žumanaca, možete povećati masnoću u receptu za oko 1,5 kašičica po jajetu.

Pixabay
Seme lana

Slično tome, autorka kuvara i saradnica za „Serious Eats“ Stela Parks otkrila je da je kaša od ovsa napravljena od dva dela vode i jednog dela ovsa, zamenjenih u razmeri jedan prema jedan u odnosu na količinu jaja, posebno efikasna u kod pripreme kolača.

Kaša od jabuke i mleko. Kaša od jabuka je dugo bila omiljena zamena za jaja i mast, a Moskovič preferira da je koristi u kombinaciji s mlekom - četvrtina šoljice svakog po jajetu. Kaša od jabuka dodaje vlagu, što je čini idealnim izborom u brzim hleboviima, mafinima i čokoladnim kolačima. Možda ćete osetiti blagi ukus kaše od jabuka ili barem njenu slatkoću, ali u mnogim scenarijima to neće smetati.

Aquafaba ili tečnost iz konzerve pasulja ilil leblebija. Ova naizgled čudotvorna tečnost iz limenke ili tegle pasulja (najčešće leblebija) sve se više koristi kao zamena za jaja, naročito u slučajevima kada treba da umutite belanca. Dve kašike aquafabe mogu zameniti jedno belance, a tri kašike jedno celo jaje. Moskovič nije baš tako zaljubljena u ovu zamenu, ali slaže se da može pomoći u pripremi krema i pita ili pomoći s postizanjem prozračnosti u receptima.

Jogurt. Koristite četvrtinu šoljice po jajetu, a rezultat će biti sjajan u receptima gde je vlažnost poželjna, kao što su kolači, mafini i brzi hlebovi.

Unsplash
Majonez

Majonez. Ovu ideju predlaže Dejvid Joakim, autora knjige „The Food Substitutions Bible“. Uostalom, majonez uključuje jaja, a ovaj namaz može poslužiti u istu svrhu emulgiranja kao ono što zamenjuje. Joakim kaže da bi zamenu trebalo razmotriti posebno za kolače, s dve-tri kašike po jajetu.

Zamene za jaja u prahu. To su obično mešavine skroba i dizača testa. Smernice se mogu razlikovati u razmerama za zamenu, kao i u upotrebi, stoga svakako valja pročitati uputstva na pakovanju. Tečne opcije mogu funkcionisati u nekim, ali ne svim vrstama peciva.

Ostale opcije zamene za jaja uključuju mineralnu vodu te kombinaciju vode, ulja i praška za pecivo, koja oduševljavaju rezultatom.

Profimedia
Pohovano meso

Paniranje

Mnoge namirnice namenjene prženju zahtevaju sloj jaja pre pohovanja. Tipičan proces u tri koraka jeste brašno, jaja i zatim prezle. Umesto jaja, Moskovič preporučuje mešavinu kukuruznog skroba i vode, koji, kada se zajedno promeša, stvaraju kašu. Deluje kao efikasan lepak, a možda ćete čak primetiti i veću hrskavost na, recimo, komadu piletine.

Povezivanje

Čak i neki recepti za vege burgere zahtevaju jaje kao vezivo, kao i jela poput mesnih ćuftica i mesnih vekni. Moskovič kaže da s dodatkom prezli u smesu možda uopšte nećete morati da ubacite jaje kao vezivo. S druge strane, tofu je ovde dobra opcija, kao i majonez i ulje.

Pixabay
Ćufte

Premazivanje

Premazivanje smesom jaja i mleka ili mleka i vode standardna je završna obrada raznih pekarskih proizvoda. Ako ga imate u ostavi, dobro će doći glazura od otopljenog džema od kajsija, kaže Moskovič. Za nešto manje slatku opciju poslužite se mešavinom javorovog sirupa i mleka ili mešavinom sojinog mleka i lana. Ali budite spremni da krajnji rezultat neće biti identičan originalu. Na hlebu će obično meko dati pristojnu smeđu boju i malo sjaja. Za talijanske recepte (kalcone, pica rolnice), Moskovič predlaže mešavinu marinade i ulja.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike