Kolači i torte vam ne uspevaju, a ne znate zbog čega? Verovatno pravite neku od ovih sedam grešaka

28.12.2022

13:43

0

Autor: Z.A.S.

Greške koje se dešavaju i najuskunijim domaćicama

Kolači i torte vam ne uspevaju, a ne znate zbog čega? Verovatno pravite neku od ovih sedam grešaka
Žena pravi tortu - Copyright Freepik

Svakome se nekada dogodilo da mu torta ili kolač ne uspeju. Međutim, nekima se to dešava često, što samo može da znači da nešto ne radite kako treba.

Naravno da postoje greške koje domaćice prave, a da ih nisu ni svesne. Ipak, njihova posledica bude propala poslastica, a to nema potrebe da se dešava.

Ispravite ovih sedam stvari, ukoliko u njima grešite i dobićete torte i kolače po svačijoj meri.

Profimedia
 

1. Umesto praška za pecivo koristite sodu bikarbonu i obrnuto

Prašak za pecivo je napravljen od sode bikarbone, ali njihova struktura i tekstura je sasvim različita, kao i učinak koji imaju u pojedinim receptima. Soda bikarbona proizvodi ugljen dioksid kada je pomešana s kiselim sastojcima poput čokolade, jogurta, kiselog mleka ili sirćeta, dok prašak za pecivo proizvodi ugljen dioksid kada se pomeša s vodom. Zato povedite računa kako je naznačeno u pripremi i koristite pravi sastojak. 

2. Ne zaboravljajte da prosejete suve sastojke 

Kada u smesu dodajte brašno, prašak za pecivo ili bilo koji drugi suvi sastojak obavezno ga prosejte. Ovaj je korak važan jer prosejavanjem uklanjamo moguće grudvice u testu, dok, na primer, prosejavanje praška za pecivo osigurava da se na površini kolača ne stvaraju rupice.

Pexels
 

3. Otvarate rernu za vreme pečenja

Kada otvorite rernu, dolazi do puštanja toplote, a to uzrokuje propast kolača.

Zašto se to dešava?
Smesa u sredini ostaje sveža i potrebno joj je tačno naznačeno vreme da se cela pretvori u željenu teksturu, a kada otvorite rernu, dolazi do ispuštanja toplog vazduha, pa smesa padne.
Ovo pravilo se odnosi na kolače i biskvite bez brašna.

4. Testo predugo mešate

Ukoliko koristite mikser da bi sjedinili sve sastojke, pazite da ne preterate. Ukoliko testo previše umutite, stvorićete mehuriće vazduha, a patišpanj ili kora će, nakon pečenja, splasnuti. Šećer i maslac trpe snažno mućenje, ali druge sastojke je potrebno ručno promešati.

Pexels
 

5. Ne protresete kalup

Nakon što izlijete smesu u kalup, obavezno je protresite da bi se poravnala. Ovaj korak mnogi izbegavaju, a posledica toga je kolač čija površina ne bude ravna. Ovaj korak nikako ne preskačite, jer kada protresete smesu, na taj način se oslobodite i mehurića vazduha koji sprečavaju da kolač splasne ili ostane sa rupom na sredini.

6. Naglo dodajete belanca u smesu

Kako bi što pre završili sa pripremom kolača, mnogi naprave ovu grešku. Naglo dodavanje umućenih belanaca u smesu nikako nije dobro, jer belanca, na ovaj način, postaju vodenasta, gube penastu strukturu, pa testo, nakon pečenja, u sredini ostane sveže i vlažno. Belanca u smesu treba da dodajete kašikom, malo-pomalo na samom početku, a zatim da nežno umešate ostatak.

Pixabay
 

7. Šećer i žumanca predugo ostavljate bez mućenja

Sigurno ste primetili da mnogi recepti počinju tako što je potrebno da umutite šećer i žumanca. Međutim, to uopšte nije jednostavan korak, jer već na samom početku može da vam se dogodi greška koja bi kasnije mogla sve da upropasti. Naime, kada ova dva sastojka umutite, potrebno je da odmah dodate sledeći sastojak, jer, ukoliko smesu ostavite predugo bez mućenja, šećer će se vezati za žumanca i stvoriće kristale koje je kasnije teško umutiti, a neće se lepo vezati ni preostali sastojci.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike