Najlepše praznične poslastice s druge strane globusa mogu da se nađu i na vašem stolu

22.12.2022

13:33

0

Autor: Z. A.

Tačka na bogatu prazničnu gozbu je tradicionalni kolač

Najlepše praznične poslastice s druge strane globusa mogu da se nađu i na vašem stolu
Copyright Profimedia

Svaka kuća ima svoju poslasticu, a svaka nacija kilač koji mora da se nađe na trpezi tokok velikih praznika.

Ako nemate inspiraciju šta biste slatko mgli da spremite svojim prijateljima i ukućanima za predstojeće praznike a da ih povedete na jedno lepo slatko putovanje, evo najlepših božićnih poslastica širom sveta.

Nemačka: Tradicionalni medenjak iz Nirnberga - Nürnberger Lebkuchen

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ali & Lukas (@fan_tastyc)

Iako ima pregršt nemačkih preukusnih deserata koji se spremaju za praznike - tradicionalni nirnberški medenjaci ili Nirnberger Lebkuchen privlače najviše pažnje. Medenjaci nose naziv po gradu Nirnbergu u Bavarskoj, gde se i proizvode, a mogu da se kupe na svim božićnim vašarima u Nemačkoj.

Profimedia
Tradicionalni medenjak iz Nirnberga

Grčka: Mali božićni kolačići od meda - Melomakarono

Melomakarono je najvažnija zvezda grčke praznične trpeze. Začinjen medom, konjakom, pomorandžom i cimetom, ovaj mali desert nalik jajetu prekriven je mlevenim orašastim plodovima, a nekad i preliven tamnom čokoladom.

Profimedia
Tradicionalni grčki medenjak

Sjedinjene Američke Države: Utešno piće za hladne zimske večeri - Eggnog

Reč je o toplom napitku koji se pravi od mleka, šećera, cimeta, žumanaca i malo rakije ili viskija, a tradicionalno se služi na Badnje veče 24. decembra. Verzija bez alkohola pije se cele zime.

Profimedia
Utešni američki napitak

Španija: Andaluzijski kolač sa cimetom ili bademom - Mantecados

Poreklom iz Andaluzije, mantekado su keksići sa ukusom cimeta, a ponekad imaju i bademe ili limunovu koru, a tradicionalno se služe uz kafu za Božić.

Italija: Kolač sa suvim voćem - Panettone

Kolač tipa brioš obogaćen je suvim grožđem, kandiranim voćem i korom citrusa, panetone je tradicionalni božićni kolač severnih Italijana: od Lombardije do Pijemonta, obavezan na svim trpezama na Badnje veče a najveći ljubitelji u njemu mogu uživati tokom cele zime.

Vi možete da ga pripremite po receptu koji smo objavili pretprošle zime.

Filipini: Torta za doručak tokom božićnih praznika - Bibingka

Pirinčana torta pečena u glinenim posudama, bibinka se na Filipinima jede za doručak ili kao poslastica tokom praznika i to tokom nedelje koja prethodi 25. decembru.

Čile: Voćna torta za porodične proslave - Pan de pascua

Poslastica je u Čile stigla pre vek i po, pan de paskua je začinjena torta ukrašena kandiranim voćem, đumbirom i orasima – varijanta italijanskog panetonea i nemačkog stolena. Tokom glavnih hrišćanskih praznika često se služi uz alkoholnu kafu cola de mono .- tipičnu za ovu zemlju.

Holandija: Ukusne rolnice od badema - Banketletter

Banketletter (ili boterletter) jesu rolnice od lisnatog testa punjene marcipanom, a često se prave sa decom i oblikuju kao slovo S. Ukus naslućujemo i sigurno je spektakl.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike