Recept dana: Čupavci, stari dobri kolači u sosu od čokolade i snegu od kokosa

22.12.2020

07:08 >> 23:56

0

Autor: Z. A.

Ima ih bukvalno u svakoj kući

Recept dana: Čupavci, stari dobri kolači u sosu od čokolade i snegu od kokosa
Copyright Profimedia

Ne postoji kuća u regionu u kojoj se poslednjih nekoliko decenija ne prave čupavci, sočni kolači od biskvita natopljenog čokoladnim prelivom i uvaljani u kokos. Poslastica koja je u mnogim kućama i vikend-kolač i posluženje za specijalne goste uz kafu i čaj.

Bez obzira na to što se nama čini da je ovo originalno kolač sa ovih prostora, postoji australijski kolač koji je jako sličan čupavcima i zove se lamington, u stvari, to su tortice napravljene od kvadrata biskvita spojenih u kocku slojem krema ili džema od jagoda, pa presvučenih čokoladnim sosom i uvaljanih u kokos.

E sad, šta stoji iza ovih sličnosti, nije poznato, što za uživanje u ovoj poslastici nije ni važno.

možete da pripremite i

Sastojci:

Za biskvit

  • 6 jaja
  • 150 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • rendana kora od 1/2 limuna
  • 150 g brašna
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 50 ml ulja
  • 125 ml mleka

Za preliv

  • 200 g čokolade za kuvanje
  • 300 ml mleka
  • 60 g maslaca na sobnoj temperaturi
  • 2 kašike kakao praha
  • 150 g kokosa

Priprema

1. Odvojite žumanca od belanaca. Mikserom umutute žumanca sa šećerom dok masa ne postane penasta i ne udvostruči se. Pred kraj mućenja dodajte vanilin šećer i rendanu koru limuna.

2. Belanca u odvojenoj posudi umutite u sneg sa prstohvatom soli.

3. Smesi žumanaca i šećera dodajte brašno, prašak za pecivo, so, ulje i mleko i promešajte da se svi sastojci lepo sjedine. Masi od žumanaca dodajte kašiku po kašiku snega od belanaca. To radite uz lagano mešanje špatulom. Na taj način će smesa ostati vazdušasta, a kolač mek kada se ispeče. Smesu ravnomerno rasporedite u pleh obložen papirom za pečenje.

5. Pecite u rerni zagrejanoj na 170 stepeni 25 minuta. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

6. Dok se biskvit peče, u manjoj šerpici zagrejte mleko. U posudu stavite usitnjenu čokoladu, kakao i maslac. Prelijte vrelim mlekom i mešajte dok se sve ne istopi i ne sjedini.

7. Pečeni biskvit isecite na kocke. Svaku kocku potopite u čokoladu, a zatim uvaljajte u kokos.

9. Ostavite oko 30 minuta da biskvit dobro upije čokoladu i da se ohlade, a potom služite. Odlično idu uz kafu ili čaj.

Bon appetit!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike