Maslinovo ulje jeste izvor zdravlja, ali u ovih nekoliko situacija je potpuno beskorisno: Posebno ga izbegavajte u drugoj

14.09.2022

12:14

0

Autor: Z.A.S.

Maslinovo ulje je izuzetno dobro za zdravlje srca, ali postaje štetno kada je izloženo visokim temperaturama

Maslinovo ulje jeste izvor zdravlja, ali u ovih nekoliko situacija je potpuno beskorisno: Posebno ga izbegavajte u drugoj
Maslinovo ulje 3 - Copyright Pixabay

Maslinovo ulje je izuzetno važno za zdravlje našeg organizma. U sebi poseduje omega-3 masne kiseline i njegovom upotrebom smanjujete rizik od srčanog udara.

Međutim, to ne znači da maslinovo ulje treba uvek i u svakoj situaciji koristiti. Postoje i one u kojima, verovali ili ne, ali može da vam naškodi, ili da, u najmanju ruku, bude beskorisno.

Maslinovo ulje za lice

Mnogi ljudi koriste maslinovo ulje i u kozmetičke svrhe, najčešće kao masku za kosu, ulje za masažu ili negu kože. Međutim, kada je u pitanju lice, maslinovo ulje treba izbegavati!

Razlog tome je što je maslinovo ulje gusto i začepljuje pore, pa bi osobe sklone aknama trebalo da ga isključe iz svoje kozmetičke rutine.

Maslinovo ulje za prženje

Maslinovo ulje je izuzetno dobro za zdravlje srca, ali postaje štetno kada je izloženo visokim temperaturama. Iako ova tema izaziva mnoge kontroverze, bolje je sprečiti potencijalnu štetu.

Pixabay
 

Ono što sa sigurnošću možemo reći je da zagrevanje uništava strukturu ulja. Umesto toga, radije koristite maslinovo ulje kao "začin" za gotovo jelo.

Maslinovo ulje za roštilj

Postoji mnogo recepata za marinadu u kojima se pominje maslinovo ulje. Iako nije štetno, potpuno je nepotrebno koristiti maslinovo ulje u ove svrhe jer ono jednostavno gori.

Pixabay
 

U stvari, meso i povrće za roštilj ne treba da se podmazuju uljem. Dovoljno je nauljiti rešetke roštilja, a hranu marinirati u suvim začinima.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike