Recept dana: Karpati torta sa šumskim voćem odmah vas vodi na planinu, u duboku hladovinu
08.07.2022 | 05:25
Pravi se brzo i vodi u treću dimanziju
Karpati torta je čuveni talasasti desert sa voćem koji izgleda grandiozno baš kao planina po kojoj je dobio ime.
Neobične korice, vanila krem i voće po izboru - daju apsolutno jedan fantastičan kolač, a korica mu je vazdušasta i po ukusu veoma slična kapici od princes-krofne.
Možete koristiti voće po želji, sveže ili zamrznuto, ali s obzirom na to da u ovom letnjem periodu imamo više vrsta svežeg voća na izbor, pravi je trenutak za ovu poslasticu.
Kolač je zaista osvežavajuć, ukusan i izdašan - idealan je da počastite društvo.
Recept smo pronašli na Instagram nalogu mama__aleni, koja pravi neverovatne poslastice i fantastično ih slika.
Sastojci:
Za testo:
- 2 dl vode
- 125 g maslaca ili margarina
- 200 g brašna
- 5 jaja
- malo soli
Za krem
- 3 pudinga od vanile
- 1 l mleka
- 200 g šećera
- 200 g maslaca ili margarina
Za crveni fil
- 400 g šumskog voća
- 2 kašike šećera
- vanilin šećer i kašika gustina
- šumsko voće je jako kiselo, po želji dodajte još šećera
Za beli fil
- 250 ml mlečne slatke pavlake za šlag
Priprema:
1. Vodu, maslac (margarin) i malo soli kuvajte dok ne provri. Dodajte 200 g brašna i promešajte ili mutite mikserom. Prebaciti u plastičnu posudu, muteći dodajte jedno po jedno jaje.
2. Pola testa rasporediti u kalup promjera 26 cm obložen pek-papirom.
3. Pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni oko 20 minuta.
Isto ponovite sa drugom polovinom testa. Prilikom pečenja ne otvarajte rernu.
4. Za krem skuvajte pudinge sa šećerom u litri mleka. Pokrijte ga prozirnom folijom i ohladite. U ohlađen puding ummutiute maslac sobne temperature.
5. Fil od šumskog voća napravite na sledeći način: 400 g šumskog voća i šećer kuvajte nekoliko minuta na tihoj vatri. Kašiku gustina (punu kašiku) razmutite u malo vode i dodajte u voće, kuvajte nekoliko minuta dok se ne zgusne. Sklonite s vatre i ohladite uz povremeno mešanje.
6. Složite tortu na sledeći način: na koru stavite krem od pudinga, fil od šumskog voća, pavlaku za šlag, pa koru, i to sev u kalupu za tortu. Tortu dobro ohladite, najbolje preko noći. Pre služenja tortu pospite šećerom u prahu.
Bon appetit!
Bonus video: