Kako da izaberete najbolje šampinjone, kako sve možete da ih pripremate i koliko smeju da stoje?

02.02.2022

13:38

0

Šampinjoni su najčešće korišćena vrsta pečuraka u ljudskoj ishrani, a krasi ih bogatstvo proteina, lekovitost i laka svarljivost

Kako da izaberete najbolje šampinjone, kako sve možete da ih pripremate i koliko smeju da stoje?
Šampinjoni - Copyright Pixabay

Dajemo vam praktična uputstva za upotrebu šampinjona u kuhinji. Jedno od njih je da prilikom spremanja jela smanjite količinu crnog luka, kako ne biste potpuno pokrili finu aromu pečurke.

Šampinjoni se uzgajaju širom sveta, jeftina su, dostupna i zdrava hrana, a učinili su čudo za ostatak svoga roda. Rasterali su strah kod većine ljudi od trovanja pečurkama i uneli radost dobrog ukusa u milione domova.

Unsplash
 

Gajeni šampinjoni dolaze na tržište po pravilu veoma mladi i često vrlo sitni.

Uobičajena predrasuda da su manji, još uvek zatvoreni primerci bolji od većih, čiji su listići potamneli, ne stoji!

Male u marinat

Niti su mali primerci nužno mlađi od većih, niti su pogodni za svaki recept, a da i ne govorimo o mučnom čišćenju nečega što jedva držimo između dva prsta.

Mlađi, zatvoreni šampinjoni jedino su bolji za mariniranje, dok za dinstanje, sušenje, razne gulaše i pohovanje valja uzeti što veće pečurke. Ne samo da su veliki, otvoreni primerci pogodniji za pripremu jela već su i mnogo snažnijeg i bogatijeg ukusa, pa tako jelu daju svoj pun doprinos.

Pet dana u frižideru

Mlade, zdrave i sveže ubrane pečurke mogu se čuvati u frižideru oko pet dana. Bitno je znati da se čišćenje obavlja sa što manjom upotrebom vode, pogotovo kada nameravamo da ih dinstamo. Tada je od velike pomoći tehnika ljuštenja kožice šešira koja, pored zadovoljenja principa što manje vode, omogućuje mnogo lakšu svarljivost gljiva. Razume se, ako hoćemo da pripremimo jelo od sirovih šampinjona, moraju biti sasvim sveži.

Unsplash
 

U vezi sa kuvanjem još jedan savet. Prilikom spremanja jela od šampinjona oprezno koristite crni luk kako biste izbegli potpuno pokrivanje plemenite arome pečuraka.

Mariniranje čuva aromu

Mariniranjem postižemo da pečurke možemo čuvati i do dve godine. Dobro je što, na ovaj način pripremljeni, šampinjoni čuvaju aromu bolje nego druge gljive. Štaviše, marinirani šampinjoni mogu se koristiti kao gotova hrana.

Sušenjem, za razliku od vrganja, šampinjoni ne menjaju mnogo miris. Međutim, prah od suvih šampinjona može veoma prijatno da iznenadi. Pomešajte ga s krem sirom i dobićete ukusan namaz.

Dugotrajan proizvod izvanrednog ukusa je ekstrakt od šampinjona, koji može da se koristi umesto soja sosa.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic žena

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike