Ako ne možete da odolite belom luku, a suzdržavate se da ga jedete zbog njegovog specifičnog mirisa, evo kako možete da se rešite zadaha

28.12.2021

12:46

0

Pranje zuba, osvežavajuće tečnosti, kao ni žvake, neće pomoći da zakamuflirate prepoznatljiv miris belog luka

Ako ne možete da odolite belom luku, a suzdržavate se da ga jedete zbog njegovog specifičnog mirisa, evo kako možete da se rešite zadaha
pexels-engin-akyurt-1435894 - Copyright Pexels

Razlog zbog kog snažni miris belog luka ostaje tako dugo nakon jela je taj što se tokom varenja hrane u krvotok oslobađaju jedinjenja sumpora iz belog luka.


Upravo zato osvežavajuće tečnosti za usta ili pranje zuba neće biti od pomoći u pokušaju da zakamaskirate specifičan miris belog luka. 

Međutim, istraživači tvrde da bi uz beli luk ili nakon jela koje je sadržalo beli luk, trebalo jesti jabuke, zelenu salatu, cikoriju, celer, krompir, peršun, nanu, bosiljak ili pečurke.

Ove namirnice sadrže fenole, jedinjenja koji će u hemijskoj reakciji reagovati sa sumporom iz belog luka i tako neutralizovati snažan miris. 

Ove tvrdnje dokazali su masenim spektrometrom, uređajem koji analizira molekule na temelju njihove mase, a nakon konzumacije spomenutih namirnica, nivo sumpora bio je znatno niži u dahu volontera. 

Najviše fenola ima u nani, ali naučnike je iznenadilo i kako list salate, koji ima znatno manje količine fenola, efikasno suzbija miris belog luka. 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike