Krenuli ste da natočite gorivo, ali se poklopac zaglavio? Evo kako da ga, na najlakši mogući način, otvorite (VIDEO)

29.11.2021

19:45

0

Savladajte ovo na vreme

Krenuli ste da natočite gorivo, ali se poklopac zaglavio? Evo kako da ga, na najlakši mogući način, otvorite (VIDEO)
profimedia-0639759616 - Copyright Profimedia

Jedna od stvari koju većina vozača ne voli, sasvim sigurno, jeste točenje goriva, ali ono što je definitivno gore jeste kada ne možete da ga natočite jer se poklopac zaglavio.

Oni stariji se dobro sećaju poklopaca sa bravicom, koji su iziskivali poseban tretman pre točenja. Primera radi, Escorti iz 90-ih su imali bravicu sa vrlo "slabim" ključem, koji bi se, pri iole jačem okretanju, jednostavno zavrteo oko svoje ose.

I zato su brojni vlasnici redovno podmazivali bravu i mazali je raznim sredstvima, a dobra preventiva je bila i nekoliko puta nedeljno otključati čep i pomeriti ga da se ne "zalepi".

Danas verovatno svi novi automobili imaju poklopce, a to može biti podjednako neprijatno. Sada problem ne predstavljaju ni bravica, ni ključ, već sajla i plastična polugica koja ume da se zaglavi.

U tom slučaju je bitno ne primjenjivati veliku silu. Poluga je plastična, kao i lakirani poklopac, pa će svako preterivanje rezultirati još većom štetom. 

U slučaju da se poklopac zaglavi, rešenje se nalazi u gepeku. Logično, pogledajte na stranu gde je rezervoar, a onda ćete vrlo verovatno morati da skinete i tapacirung.

Kod nekih automobila postoji pripremljena sajla sa ručicom koju je dovoljno povući, a kod drugih, pak, postoji otvor iza tapacirunga koji dopušta pristup i ručno pomeranje bravice.

Postoji i drugi način, a to je da spolja, tankim predmetom, kao što je štapić od sladoleda, pokušate da ručno, kroz otvor, pomerite polugicu i oslobodite vratanca. 

U svakom slučaju, radi se o još jednoj stvari koju je pametnije proveriti i isprobati i pre nego se ukaže potreba.

Baš kao što je to slučaj sa, recimo, lancima za sneg, čiju montažu je mnogo lakše savladati tokom toplijeg i suvog vremena nego usred snežne oluje, zar ne?

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Index.hr